"Велике повстання" у Львові

Середа, 18 вересня 2002, 13:14
На цьогорічних акціях протесту національно-свідомі львів'яни залишились у своєму рідному місті і не штурмували столицю, як то було півтора роки тому.

Саме львів'яни на минулорічних акціях протесту становили основну частину активних пікетувальників. Саме у Львові тоді зародився молодіжний рух "За правду!", учасники якого (та й інші мешканці Галичини) готові були будь-коли, лише за умови проплати проїзду, їхати до столиці воювати з режимом Кучми. Проте 16 вересня цього року столиця побачила максимум кілька десятків львів'ян.

Основна причина - у Львові цього дня відбувся свій пікет, організований обласними осередками української опозиції. Окрім "Батьківщини", УРП "Собор", СПУ та інших опозиційних організацій як ХДПУ, УНА-УНСО, СНПУ, "Галицький вибір", "Єдність", до організації акції долучилися обласні представники "Нашої України" - УНР, НРУ, ПРП та КУН. До Львова також з'їхались представники з районів.

Ніхто з головних організаторів достеменно не міг пояснити необхідність залишатися на місці і тут влаштовувати великий пікет, замість того щоб зосередити всі ресурси та масово вирушити до столиці. Адже можна вийти й у своєму рідному селі та кричати "Кучму - геть!", проте кому від того буде легше?

Головна відповідь: нібито так вирішив Київ - організовувати акції непокори у себе на місцях. Юрист Львівської організації "Батьківщини" Віталій Домашовець, крім того, пояснив необхідність проведення великих акцій у Львові тим, що це місто є культурним центром України. На його думку, до Києва повинні їхати мешканці сусідніх до нього областей, оскільки, насамперед, для них це набагато дешевше.

Звідси напрошується висновок, чи саме не питання фінансів завадило львів'янам взяти участь у київських протестах? Як розповіли у львівській "Батьківщині", за останні кілька днів до них зверталась велика кількість бажаючих потрапити до Києва. І їх усіх записували, оскільки невеликий десант львівських пікетувальників усе ж таки планувалося відправити до столиці. Перевага віддавалася хлопцям, а також тим, що готові були рушити до столиці мінімум на тиждень.

Для цього, за словами Віталія Домашовця, протягом останніх днів члени ЛОО "Батьківщини", включно з керівництвом, ходили по Львову з п'ятилітровою банкою та збирали пожерту для акції "Повстань, Україно!". Навіть копійками було назбирано п'ятдесят гривень. Загалом активісти "Батьківщини" нібито назбирали на три автобуси. Тим особам, хто вирішив їхати, жодних добових не обіцяли, окрім харчування сільською їжею.

Проте ті кілька десятків осіб, що мали відправитись 15 вересня вранці до Києва, цього зробити так і не змогли. За словами Віталія Домашовця, два автобуси просто не випустили з гаражів, біля яких чергували представники правоохоронних органів. Третій автобус, що мав приїхати з району, поламався серед дороги. Його ж власник розповів, що за день його попередило СБУ словами: "Або автобус не поїде, або можеш замовляти собі труну".

В результаті, було вирішено, щоб люди пенсійного віку та деякі студенти, тобто ті, що мають пільги, добиралися до Києва електричками. Коли ті рушили на вокзал, виявилось, що електричку "Львів - Здолбунів", що мала відправитись 13.42, знято з маршруту. Цю інформацію підтвердили і в Львівських залізничних касах, але пояснити чому це було зроблено, не змогли.

Рештам осіб було виділено по двадцять гривень на пасажирський потяг, при тому, що квиток лише в одну сторону коштує в півтора рази більше.

Багато львів'ян, котрі хотіли, однак не поїхали до столиці, пояснювали це також тим, що бояться: вони не знають, на що в дійсності їдуть, чи реально про них там потурбуються організатори акції, і коли вони зможуть повернутися додому.

Отож, всі головні ресурси було зосереджено у Львові. Проте і тут не обійшлось без своїх пригод. Зокрема, пов'язаних з амбіціями організаторів акцій. Логічно, що головним із них мав би бути обласний БЮТ. Адже соціалісти у Львові мають набагато слабші позиції, не говорячи вже про комуністів (останні взагалі не зазначаються в агітках із зрозумілих для Львова причин).

До акції вирішили залучитись і представники обласної "Нашої України" в особі НРУ, УНР, ПРП та КУНу. За тиждень до акції "Повстань, Україно!" рухівець-костенківець Олександр Гудима анонсував акції 16 вересня у Львові. Виглядало це як заява головного організатора, він також повідомив, що не йтиме в одній колоні з соціалістами і комуністами. Тільки за умови того, що ці сили проголосують за визнання УПА воюючою стороною, він готовий з ними "єднатися". Такі заяви в БЮТ розцінили як навмисне загострення ситуації напередодні акцій непокори.

Також львівська опозиція не зрозуміла, навіщо напередодні початку акції "Повстань, Україно!" в районних центрах Львівщини "Наша Україна" організувала свої акції протесту, на яких нібито головні акценти та вимоги було змінено. Участь в акціях 15 вересня могла збити їх запал знову вийти на вулицю наступного дня.

Крім того, як вважає, заступник львівської організації "Собор" Ростислав Новоженець, у них свої інтереси та цілі стосовно даної акції. Зокрема УНР, КУН зацікавлені насамперед в усуненні керівництва облдержадміністрації та нейтралізації впливу на діяльність місцевих органів влади партією СДПУ(О).

З іншого боку, є "нашоукраїнці", які в активному контакті з "бютівцями": Тарас Чорновіл, Тарас Стецьків, Володимир Яворівський. Більше того, раніше, виправдовуючи поведінку Ющенка, казали, що "Форум демократичних сил" організовується для того, щоб закликати народ до повстання.

Говорячи про масові акції непокори, слід згадати і про відомий та впливовий свого часу студентський Громадський Комітет Опору "За правду!". 16 вересня він знову нагадав про своє існування. Проте ця організація не числиться серед організаторів, оскільки, за словами нещодавно обраного нового координатора львівського осередку ГКО Андрія Лози, вони хочуть абстрагуватися від політиків та їхніх грошових мішків.

Інша впливова молодіжна організація Галичини Студентське Братство Львівщини також залишилася у Львові. "Ми несемо відповідальність за тих людей, котрих залучаємо до акції. Ми не хочемо, щоб вони мерзли в Києві чи ще щось серйозніше з ними сталося", - коментує голова ради СБЛ Дмитро Пушкарьов.

Перебіг акції 16 вересня у Львові

Акцію, що відбулась 16 вересня у Львові, всі її організатори та учасники, назвали вдалою. П'ятдесят тисяч осіб (дані опозиції), або ж 17 тисяч, як порахувала міліція, на думку організаторів, вказує на те, що народ готовий повстати й звалити діючий режим Кучми. Порадувало організаторів і те, що все пройшло мирно, без провокацій, хоч і з боку міліції були такі попередження. Самі правоохоронні органи поводили себе чемно, водночас контролюючи ситуацію.

На півторагодинному мітингу, що почався о 15.00 у центрі міста, виступили всі місцеві представники опозиції, де аргументували всю необхідність у поваленні режиму Кучми. На будь-який заклик, народ гучно відгукувався "Кучму - геть!". Тут же були присутні і представники греко-католицької церкви, котрі обурювалися тим, як подається на телебаченні позиція церкви стосовно акцій протесту.

За їх словами, Голова УГКЦ Любомир Гузар наговорив у камеру п'ятдесят хвилин, а показали лише маленьку частину, в якій процитували ті слова, що їм було вигідно. Крім того, вони висловилися щодо ролі церкви в акціях протесту, а саме те, що церква має бути з народом.

Наприкінці мітингу було прийнято резолюцію (звинувачення Кучми в усіх бідах України та вимога його відставки), адресовану президенту України, Верховній Раді та голові львівської облдержадміністрації Мирону Янківу. Саме останньому вона і мала бути передана в руки. Для цього величезна кількість пікетуючих вирушила колоною до приміщення обладміністрації.

Даний похід можна назвати кульмінацією акції 16 вересня у Львові. Колону очолили три есбеушники з відеокамерами, за ними - з десяток міліціонерів із раціями, а далі, взявшись попід руки, йшли лідери обласних осередків партій-організаторів та народні депутати від Львівщини.

Проходячи вузькими вулицями Львова, довжина колони, за словами організаторів, сягала до трьох кілометрів. Дійшовши до "місця дислокації", учасники пікету для того, щоб вручити губернатору свою резолюцію, почали скандувати "Янків виходь!". Чекаючи, організатори акції продовжили виступи. Тільки тут робилися особливі акценти на відставці голови облдержадміністрації та протидії загарбанню СДПУ(о) влади на Львівщині.

Коли терпець увірвався, а слова почали надто часто повторюватись, було вирішено відправити в облдержадміністрацію депутатську групу, щоб вже в кабінеті губернатора вручити йому резолюцію. Проте Янківа на робочому місці не опинилось. Він з невідомих причин вирушив у районний центр Дрогобич. Документ був вручений його заступнику Сендезі, який байдуже зустрів депутатів із виглядом, нібито нічого особливо не відбувається.

Після цього, трохи помітингувавши, перший етап акції "Повстань, Україно!" було оголошено закритим. Народ закликали зібратися в четвер, 18 вересня, щоб пікетувати обласне телебачення, котре не надає ефіру опозиції. Також було оголошено про збір щосуботи й щонеділі в центрі міста, щоб знов йти пікетувати. А тих, хто все-таки хоче поїхати протестувати до Києва, організатори закликали зголошуватись. Хоча, зі слів тих же організаторів, реально коштів на дорогу до столиці немає.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...