АКЦІЯ "ПОВСТАНЬ, УКРАЇНО!": НАРОДНИЙ ТРИБУНАЛ. Хроніка подій

Субота, 12 жовтня 2002, 00:00
Плани на майбутнє: опозиція готує якусь сенсацію

Один з лідерів СПУ Йосип Вінський заявляє, що у вівторок опозиція зробить сенсаційну заяву. "У вівторок відбудеться прес-конференція в Будинку кіно. Там буде надзвичайно важлива річ, я про це не буду говорити", - сказав депутат у ході суботнього мітингу в інтерв'ю УП.

Коментуючі результати першого місяця акції "Повстань, Україно", яка стартувала 16 вересня, Вінський сказав коротко: "Все іде по плану". За його словами, план розрахований до Нового року. "Далі будемо бачити", - додав він.

Відповідаючи на питання про явку на суботню акцію, він сказав, що не "не думав, що ми зберемо повну площу", оскільки Київ є політично пасивним містом. В той же час він визнав, що організація мітингів у регіонах відбувається складніше, ніж розраховували опозиційні лідери.

Заступник глави партії "Батьківщина" Олександр Турчинов також сказав, що "серйозний крок буде зроблено на наступному тижні". Він зазначив, що поряд з вуличними і політичними акціями опозиція має "переходити у правову площину відсторонення Кучми від влади".

За словами Турчинова, якщо антипрезидентські сили не зможуть домогтися порушення кримінальної справи в Україні, то звертатимуться до іноземних судових органів.

Він також сказав, що наступний тиждень має прояснити позицію "Нашої України" щодо акцій протесту.

18:30
НАРОДНИЙ ТРИБУНАЛ ЗАКІНЧИВСЯ


Мітинг під стінами Генеральної прокуратури України у Києві завершився у суботу на початку сьомої години вечора. Учасники акції розходяться у різних напрямках.

Раніше група народних депутатів від опозиції передала заступнику генпрокурора вимоги "народного трибуналу", який відбувся у суботу на центральній площі Києва, про порушення кримінальної справи стосовно Кучми.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" начальник Центру громадських зв'язків Міністерства внутрішніх справ Олександр Зарубицький, дані про загальну кількість учасників акції зараз надходять з регіонів до центрального правоохоронного відомства.

Організатори раніше заявляли загалом приблизно 800 тис. мітингуючих. За попередніми оцінками міліції, кількість учасників акції була на порядок меншою.

У столиці України, відзначив Зарубицький, безпосередньо у мітингу на Європейській площі брало участь до 6 тис. чоловік. "Разом з перехожими, які відпочивали на Хрещатику і що виявили цікавість до "авторської постановки" заходу, кількість людей, які зібралися на площі, можна оцінити до 8 тис. чоловік", - сказав начальник ЦГЗ.

Говорячи про порушення, він зазначив, що такими є як сам факт проведення акції всупереч рішенню суду, так і перекриття руху на окремих магістралях у ході руху колон до центра міста. Щодо можливих санкцій Зарубицький повідомив, що "рішення будуть прийматися виходячи з характеру правопорушень, відповідно до чинного законодавства".

Кількість задіяних співробітників правоохоронних органів як по всій Україні, так і у Києві, з його слів, "була оптимальною з точки зору підтримання громадського порядку".

Зарубицький також сказав, що поки жодних даних щодо ексцесів по всій Україні не надходило.

Однак, як розповів УП Юрій Луценко, у суботу вдень під час руху колони соціалістів сталася сутичка міліції з журналістом. За словами депутата, який бачив вже закінчення історії, двоє у цивільному заламали руки і потягли до підворотні журналіста, який пред'явив посвідчення віденського Міжнародного інституту преси (ІРІ).

На втручання депутата суб'єкти в цивільному відмовилися представитися. В той же час оперативник, який знімав рух колони соціалістів, сказав, що це "їхні люди".

За словами журналіста, він фотографував мітинг соціалістів і випадково зіткнувся з одним із міліціонерів, який знімав на камеру перебіг подій. Версія у викладенні суб'єктів у цивільному – цей журналіст намагався їх побити.

Зрештою інцидент закінчився тим, що в супроводі Луценка журналіста відвели до міського управління міліції, де записали його паспортні дані. Туди ж під'їхала швидка, оскільки у постраждалого була травма голови і, за словами Луценка, помітні симптоми струсу мозку.

Як відзначив Луценко, у цього інциденту було багато свідків, оскільки відбувалося все посеред вулиці.

17:45
ДЕПУТАТИ ПРИЙШЛИ ДО ПІСКУНА З ВИМОГОЮ СУДИТИ КУЧМУ


Перший заступник генпрокурора Сергій Винокуров прийняв з рук депутатів рішення Народного трибуналу. Під рішенням поставили свої підписи народні депутати, і таким чином воно стало депутатським поданням. Винокуров сказав, що цей документ приймається до розгляду Генпрокуратури і протягом 10 днів буде дана відповідь - чи порушуватиметься кримінальна справа проти Кучми, чи ні.

До Винокурова, який цієї суботи був черговим по Генпрокуратурі, ходили депутати Рудьковський, Матвієнко, Вінський, Мартинюк, Самойлик, Хмара, Павловський, Білорус, Лещенко, Шкіль, Оробець. Зафіксувати момент передачі документів ходили також оператори кількох телекомпаній. Сама трійка лідерів опозиції проводила мітинг перед будівлею Генпрокуратури.

Колони маніфестантів підійшли до стін Генеральної прокуратури, група народних депутатів зайшла усередину будівлі з метою передати службовцям Генпрокуратури рішення народного трибуналу, прийняте на Європейській площі.

АКЦІЯ У РЕГІОНАХ
У Чернівцях Кучму засудили на довічне ув'язнення в закритих шахтах Донеччини


У Чернівцях близько 100 представників опозиції провели імпровізований "народний трибунал" над президентом України Леонідом Кучмою, засудивши його до довічного ув'язнення з відбуванням покарання на закритих за його часів шахтах у Донецькій області.

Cвідками на трибуналі виступили по одному представнику від учителів, лікарів, службовців та військових. Зокрема, представник лікарів Буковини оприлюднив офіційну інформацію облуправління охорони здоров'я про те, що із нинішніх 15-річних буковинців через екологічну ситуацію до 60 років доживе менше 9%.

Представники опозиції засудили нинішнього президента за статтями 442 Кримінального кодексу України (геноцид проти власного народу), ст. 210-211 (руйнування економіки, витрачання бюджетних коштів не за призначенням), ст. 209 (легалізація грошових коштів, здобутих злочинним шляхом), ст. 175 (невиплата зарплат і пенсій народу України), ст. 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів), ст. 149-150 (торгівля людьми, дітьми, штучне скорочення народжуваності) та ст. 364 (зловживання владою).

Головуючий на трибуналі народний депутат України, голова Чернівецької облорганізації СПУ Михайло Мельничук поінформував присутніх, що голова Чернівецької облдержадміністрації Теофіл Бауер проігнорував офіційне запрошення опозиції Буковини виступити на трибуналі адвокатом Кучми. Він також повідомив, що наступний трибунал опозиційних сил Буковини відбудеться біля стін обладміністрації, на якому судитимуть нинішнього губернатора краю Бауера, повідомляє UNIAN.

У суботу у ряді обласних центрів України, зокрема, Одесі, Сімферополі, Дніпропетровську, Львові, також пройшла акція "Народний трибунал", в якій брали участь від 150 до 500 чоловік, повідомляє Інтерфакс-Україна.

16:44
КУЧМІ ВИНЕСЕНО ВИРОК. НАРОДНИЙ ТРИБУНАЛ РУШИВ ДО ГЕНПРОКУРАТУРИ


"Народний трибунал", який проходив у рамках акції "Повстань, Україно!" на Європейській площі, закінчився і його учасники вирушили до Генеральної прокуратури, з тим, щоб вручити присуд, який був одностайно проголосований на мітингу.

У своєму заключному слові захисник президента Олег Ляшко сказав, що просить виправдати Кучму, як "людину неосудну, оскільки він потребує спеціальної медичної допомоги".

У той же час народний трибунал визнав Кучму винним у порушенні Конституції і законів України та піддав Леоніда Кучму "найвищій формі народної кари – загальному осуду". Трибунал звернувся до судових органів України, з вимогою розглянути цю заяву та застосувати до президента найвищу міру покарання – довічне ув'язнення.

Народний трибунал також засудив "неправові рішення" державних адміністрацій, силових структур та суддів, які забороняють проведення мітингів. Крім того, народний трибунал звернувся "до міжнародної громадськості та урядів демократичних країн із проханням про моральну підтримку правових та конституційних дій громадян України, спрямованих на усунення Кучми з посади президента".

Зараз колона мітингуючих рухається вулицею Грушевського до будинку Генпрокуратури, люди розтяглися від Європейської площі до будинку Верховної Ради, і скандують "Кучму Геть!" Рух заблоковано.

16:40
ТИМОШЕНКО ШУКАЄ СУДДЮ, ЯКИЙ БУДЕ СУДИТИ КУЧМУ


Після завершення акції "Народний трибунал" її учасники збираються відправитися до Генеральної прокуратури, щоб вимагати порушення кримінальної справи проти президента країни Леоніда Кучми.

Про це, виступаючи на мітингу на Європейській площі у Києві, заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко. За її словами, організатори мітингу підготували вимоги про порушення кримінальної справи проти Кучми.

Тимошенко заявила, що тепер все залежить від того, чи "знайдеться в Україні хоча б один чесний суддя або слідчий, який порушить цю кримінальну справу".

16:05

РЕЗОЛЮЦІЮ ТРИБУНАЛУ ВІДНЕСУТЬ ПІСКУНУ


На Європейській площі триває мітинг опозиції. Свідками злочинів Кучми виступають як народні депутати (Петро Симоненко, Олександр Мороз, Тарас Чорновіл, Анатолій Матвієнко, Володимир Яворівський), так і звичайні люди, що вбачають себе жертвами режиму (наприклад, шахтарі).

Як повідомив кореспонденту УП Йосип Вінський, після закінчення мітингу колона має рушити до Генеральної прокуратури України з тим, щоб вручити генпрокурору Святославу Піскуну резолюцію народного трибуналу з вимогою порушити проти президента Кучми кримінальну справу.

На питання, що робитиме натовп, якщо генпрокурор не вийде, він зазначив, що це може зробити черговий по Генпрокуратурі заступник Піскуна. "Ми дамо їм резолюцію народного трибуналу та термін - можливо, до вівторка – для вивчення цих документів та прийняття рішення про порушення кримінальної справи", сказав він.

Учасники мітингу по-різному оцінюють кількість присутніх. Так, лідер комуністів Петро Симоненко називає "мінімальну цифру" у 30 тисяч, Олександр Турчинов - у 80 тисяч, Йосип Вінський – у 100 тисяч. "Це досить просто порахувати. Візьміть, помножте ряди на колони й ви отримаєте таку цифру", – зазначив він. На думку Олександра Мороза, у суботу на площі присутніх тисяч на 15 менше, ніж 16 вересня.

За даними міліції, у мітингу беруть участь до 10 тисяч осіб.

Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко так і не з'явився на Народному трибуналі.

15:09
ТРИБУНАЛ ВИМАГАЄ КУЧМУ ПОСАДИТИ НАВІКИ


Під час мітингу виступили прокурори - Шишкін, Головатий, Омельченко та Єрмак, - які вимагали засудити Кучму до найвищої міри покарання - довічного ув'язнення. Після цього слово взяли свідки. Першим виступив лідер КПУ Петро Симоненко, який також вимагав для Кучми довічного ув'язнення, серед злочинів він згадував утиски свободи слова, корупцію, порушення прав людини, а також "торгівлю зброєю, наркотиками, жінками і дітьми".

14:20
ПРОЦЕС НАД КУЧМОЮ РОЗПОЧАВСЯ


Прокурори зачитали обвинувальний акт, свідками виступають лідери КПУ, СПУ і БЮТ - Симоненко, Мороз і Тимошенко. Над натовпом майорять червоні прапори КПУ та СПУ, синьо-жовто-рожеві "Батьківщини", жовто-блакитні УНР та "Собору", білі "Нашої України" та "Яблука".

Головуючим на трибуналі обрано Володимира Олійника, колишнього мера Черкас, секретар трибуналу – соціаліст Йосип Вінський. Народні обвинувачі – Віктор Шишкін, Сергій Головатий, Григорій Омельченко та Анатолій Єрмак.

Оскільки Віктор Медведчук не відгукнувся на пропозицію опозиціонерів захищати на трибуналі Леоніда Кучму, захисником було обрано Олега Ляшка, головного редактора газети "Свобода".

За даними міліції, в акції беруть участь до 9 тис. чоловік, за оцінками організаторів - 30 тис.

14:10
ТУРЧИНОВ ПОЧАВ МІТИНГ


Почав мітинг Олександр Турчинов (БЮТ). На площі присутні лідери всіх трьох опозиційних сил, а також деякі представники "Нашої України" - Тарас Чорновіл, Євген Жовтяк і Володимир Філенко.

Чисто візуально людей не набагато менше, ніж зібралося 16 вересня. Учасники мітингу, як і 16 вересня, зайняли всю Європейську площу до готелю "Дніпро", залишився лише тонкий коридор між готелем та натовпом, по котрому їздять машини. Крім того, люди розташувалися на схилах парку та на початку Володимирського узвозі.

14:00
Рух на Європейській площі не перекритий


Колони опозиції стягуються до Європейської площі з боку вулиці Грушевського. Однак, міліція не перекрила рух між майданом Незалежності й місцем проведення мітингу.

На сходах Українського дому збираються лідери опозиційних сил, але серед них поки не видно представників "Нашої України", передає кореспондент УП.

13:41
Міліція стягує підрозділи до адміністрації Кучми


У дворі будинку на розі вулиць Банкової та Лютеранської перебуває 12 автобусів з особовим складом міліції. На вулиці також видно співробітників МВС у цивільному.

Судячи з піднятого штандарту біля будинку адміністрації президента, глава держави зараз перебуває у Києві. Біля АП припарковані автомобілі заступника Медведчука Валерія Хорошковського та народного депутата Віктора Пінчука.

13:30
Опозиція починає акцію протесту


Три опозиційні сили - Компартія, Соцпартія і Блок Юлії Тимошенко зібрали у Києві своїх прихильників і рушили до Європейської площі для участі у "Народному трибуналі" в рамках акції "Повстань, Україно!".

З ранку представники Компартії почали збиратися на площі поблизу станції метро "Арсенальна". Після опівдня колона рушила по вулиці Грушевського.

Комуністи, яких за даними організаторів до 10 тис., за даними міліції до 4 тис., йдуть до Європейської площі.

Колона рухається по проїжджій частині вулиці Грушевського. Попереду йде шеренга з 30 молодих чоловік зі зчепленими руками, за ними слідують народні депутати на чолі з лідером КПУ Петром Симоненком. За депутатами йде оркестр, які грає радянські військові марші.

Блок Юлії Тимошенко формував свою колону на Софійській площі. Мітингуючі згрупувалися по районах Києва і регіонах України. Вони тримають прапори партії "Батьківщина" і антипрезидентські лозунги.

Після 13.00 колона з приблизно 5 тис. представників БЮТ рушила вулицею Михайлівською у бік Європейської площі, частково перекривши рух транспорту.

На чолі колони - народний депутат, член БЮТ Олександр Турчинов. Люди скандують "Кучму геть!".

Біля пам'ятника Шевченка формувалася колона прихильників Соцпартії.
Зараз приблизно дві тисячі чоловік пройшло бульваром Шевченка і йде по Хрещатику у бік Європейської площі. На чолі колони йде ряд народних депутатів на чолі з лідером СПУ Олександром Морозом.

Учасники колони несуть плакати й антипрезидентські лозунги.

На місці формування колони - в парку Шевченка - був встановлений щит з текстом рішення Шевченківського суду про заборону проведенні акції на Європейській площі, а також звертання ГУ МВС у Києві із закликом не порушувати цей вирок. Текст заклику також транслювався по гучномовцю, однак учасники акції у відповідь скандували "Кучму геть", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомляє прес-служба СПУ, у районі дніпровської набережної затримані 2 мікроавтобуси зі звуковою технікою для мітингу "Народний трибунал над Кучмою". Загоном ДАІ, що здійснює затримання, командує капітан міліції Заволокін Дмитро Володимирович. До місця події приїхали народні депутати. У результаті затору відбулося ДТП — зіштовхнулися два автомобілі.

Також майором Моргуном блокований рух на вулиці Старонаводницькій.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування