КУЧМІ ВІДМОВИЛИ У ЗАПРОШЕННІ НА САМІТ НАТО. МЗС заликає "не манипулювати"

Середа, 30 жовтня 2002, 16:39
НАТО відмовилася від планів запросити президента Кучму на зустріч керівників держав альянсу, що відбуватиметься у Празі в листопаді.

Замість цього до Праги було запрошено міністра закордонних справ України Анатолія Зленка, який візьме участь у засіданні Північно-Атлантичної Ради - саме у такій формі НАТО провадитиме діалог з офіційним Києвом.

Речник НАТО у Брюселі Ів Бродер сказав в інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі, що це рішення було винесено у середу вранці з метою підтримання конструктивних стосунків альянсу з Україною.

Ось що він сказав: "Це не такі вже погані новини. Головне, що ми намагаємось сказати, - це те, що ми хочемо провести зустріч з Україною у контексті Празького саміту і що ця зустріч має пройти на рівні міністрів закордонних справ. Тепер слово за українцями - прийняти це запрошення чи ні".

На запитання про те, чи вплинули звинувачення проти Києва у продажі радарних систем Іракові, на рішення НАТО не запрошувати найвище керівництво до Праги, речник НАТО Ів Бродер сказав, що рішення слід розглядати у цьому контексті, позаяк вакуума в ухваленні подібних рішень немає. "Раніше вже говорили, що це серйозне питання. Ми не сприймаємо це так легковажно. Обставини, про які ми говоримо, вплинули на ставлення до процесу союзників НАТО. Наші рішення не ухвалюються у вакуумі. Тому важливо розглядати теперішнє рішення у цьому контексті".

У середу увечері міністр закордонних справ України Анатолій Зленко заявив, що "Україна як велика європейська держава не може бути об'єктом маніпуляцій".

Рішення про формат Пражського самміту "повинно прийматися з урахуванням реального місця і ролі України в сучасній архітектурі Європейської безпеки і досягнутого рівня співпраці з альянсом", вважає він.

"Ми уважно вивчаємо запропонований НАТО формат засідання Комісії Україна-НАТО в рамках Празького самміту і найближчим часом повідомимо нашим партнерам про прийняте рішення", - відзначається у коментарі, який був переданий Інтерфаксу-Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування