У Щербаня був свій Мельниченко

П'ятниця, 15 листопада 2002, 14:58
УП знову вимушена звернутися до такого жанру, як публікація плівок, отриманих не зовсім легальним шляхом. Перед оприлюдненням такого матеріалу ми довго думали. Ми зважили всі "за" і "проти" й прийняли рішення, що друкувати треба. В цьому випадку право на оприлюднення суспільно важливої інформації переважало над всім іншим.

З одного боку, така публікація може заохотити такий вид діяльності, як нелегальне підслуховування, від якого вже постраждав колектив УП.

Однак з іншого боку, немає жодного сумніву у тому, що ця плівка дійсно має значення для громадян України. Особливо зараз, коли Щербань знову повернувся у крісло губернатора. Більш того, розмови Щербаня у день виборів можна екстраполювати на всю країну - таким чином глави держадміністрацій у всій Україні розмовляли зі своїми підлеглими, щоб підвищити результат "Єди".

Ми також розуміємо, що ніхто крім УП не зважиться на оприлюднення цього запису. Ми робимо це саме зараз, щоб зняти підозри, що під впливом якихсь сил УП намагається перешкодити Щербаню повернутися в губернаторське крісло.

Раніше ми вже писали про те, як Щербань, будучи у партійному списку "Нашої України", висловлювався з приводу своїх соратників щодо виборів. Тоді, якщо хто не пам'ятає, він назвав їх "маразматиками".

А ось як він відгукнувся про Ющенка у телефонній розмові з куратором в адміністрації президента по Сумській області.

Щ: - Ну, так вчера был же Ющенко. Ну, тысячу восемьсот собралось на площади, из них человек восемьсот студентов с Банковой, так. Человек сто пятьдесят агитаторов, значит, человек сто противников. Лапина людей, понимаете? И так, т.е. собрались сами, а чтоб народу было много - я бы так не сказал. И вообще, разговор сегодня… особенно в Сумах, если еще там где-то в районах…Он, в Конотопе был, в Шостке, то там , - ну, знаете, как киевские, вот, знаете, ну, как шоу, как и везде. То здесь впечатление не произвел - пустой… Это я вот вернулся из Киева…
А: - Облако в штанах?
Щ: - Да, да. Просто я сегодня был у батьки: развеять надо все это, развеять надо, и всё оно станет на свои места, только нужно, чтобы кто-то развеял все это. Я сегодня батьке говорю: "Геббельс нужен, Леонид Данилович, Геббельс нужен Вам"- говорю…
А: - Точно. Ну, его нету. Ну, вот я набираю…
Щ: - …"А де його взять?" - каже…
А: - Да, о, видите!
Щ: - … "Геббельси є" - кажу - "ви ж їх не бачите".


Можна собі тільки уявити реакцію Кучми на пропозицію про зрощення "українських Геббельсів". Ідею явно підхопили. Будь-хто, хто іноді, шкодячи власному здоров'ю та смаку, дивиться новині українських каналів, може у цьому переконатися.

Але зараз нас більше цікавлять діалоги Щербаня в ніч на 1 квітня. У ніч виборів. Це повинно зацікавити органи прокуратури.

Ось, наприклад, бесіда з Валентином Павловичем Колоусовим, головою Шостківської райдержадміністрації. Щербань дає йому вказівки, хто повинен перемогти у мажоритарному окрузі №161. Сам він не приховує своїх уподобань - перемогти повинна Ольга Гінзбург. Пропозиція "сделать по учреждению", найпевніше, означає додати за рахунок виправних і закритих закладів. Там, як виявили і нинішні вибори, чомусь завжди з великим відривом перемагає влада. (До речі комуністка Гінзбург дійсно перемогла у 161 окрузі з результатом 22,59%. Олександр Нарбут, від "Нашої України", отримав 17,29%. За даними ЦВК, різниця між ними склала 6 030 голосів).

Щ: - А что по мажоритарке, что?
А: - Ну, по Нарбуту с отрывом идет.
Щ: - Нарбут с отрывом? А Гинзбург?
А: - Гинзбург по следам.
Щ: - По следам?
А: - По следам.
Щ: - Так может быть она пусть оторвется?
А: - Так Вы скажите, - у меня ж есть резерв большой.
Щ: - Да.
А: - По учреждению ж могу сделать.
Щ: - Пусть отрывается она.
А: - Алло?
Щ: - Пусть отрывается!
А: - Гинзбург?
Щ: - Да.
А: - Понял, (пауза) хорошо, я сейчас… (пауза) Будем решать.
Щ: - Ну, давай!
А: - Хорошо.


Трохи пізніше той же Колоусов передзвонює Щербаню, щоб ще раз пересвідчитися у вказівках губернатора. І Щербань недвозначно дає йому зрозуміти, що робити, при цьому "переконливо просить" багато не говорити щодо цього. Тим більше по телефону.

А: - Владимир Петрович?
Щ: - Да.
А: - Так добавить Гинзбург?
Щ: - Ты ж меньше говори! Ты ж не болтай языком там. Алло?
А: - Да.
Щ: - Тебе понятно или нет?
А: - Все понятно.
Щ: - Не болтай языком!
А: - Понял.
Щ: - Да, давай. Никому, а то знаешь ты и всё, да!
А: - Все, хорошо!
Щ: - Вперед, да!
А: - Хорошо.


Ось ще один приклад бесіди Сумського губернатора. Співрозмовник невідомий, та й не важливо, як його звуть - така розмова могла відбутися з кожним з голів районних адміністрацій Сум й області. Щербань дає прямі вказівки про результати голосування в одному з регіонів Сумщини.

А: - Доброго ранку. Це (...)
Щ: - Доброго ранку. Ну шо там у вас, Вікторе Миколайовичу?

Щ: - А скажіть що по депутатам?
А: - Мащенко буде.
Щ: - А по обласній?
А: - Ті що домовлялись.
Щ: - Ті що домовлялись. Молодець, молодець. А що там, що там "Єда"? Як вирісовивається?
А: - До двадцяти доходить.
Щ: - Більше треба чим двадцять.
А: - Вряд лі ми перейдемо.
Щ: - Надо перейти цей рубіж, зрозуміло?!
А: - Зрозуміло.


Як вам подобається вислів "Треба перейти цей рубіж?!". Щербань сказав "перевалити за двадцять"! Таку установку губернатор повторює у діалозі з якимось Крапивцем.

А: - Там с Владіміром Петровичем соєдінітє - Крапивец

Щ: - Ясно, а что по депутатам обласного совета.
А: - По областнікам у мєня: Баглай - 30%, Жарков - 28,51, Мілєнтьєв - 23,35, Лужканов - 22, Худенко - 19, Лукач - 14. Но у мєня єще не всє посчітано.
Щ: - Но, всє прошлі наші?
А: - Но я єщє не добіл всє, я потом пєрєзвоню, как всє...
Щ: - Но пройдут?
А: - Но буду дєлать, Владімір Пєтровіч.
Щ: - Там дєлать, нє дай Бог нє сдєлать!
А: - Ну, я понял.
Щ: - І вот тут тєбє надо на двадцять процентов пєрєваліть.
А: - А у мєня еще одін участок по "Єдє"
Щ: - По "Єдє" перевалі на двадцать.
А: - Хорошо, я постараюсь.
Щ: - Давай, всє давай. Потом позвоніш мнє.


У іншій розмові з представником адміністрації президента Щербань вихваляється, що його Сумщина – це другий регіон в Україні за кількістю голосів, відданих за "Єду". Після Донецької області.

В УП є не тільки розшифровки розмов, але й реальні аудіозаписи з якістю набагато кращою, ніж записи Мельниченка. Звичайно ж, адвокати влади можуть сказати, що це все "хфальш" і "підробка", що Щербань взагалі мав на увазі ціну на горілку, коли обговорював реальні цифри…

P.S. До речі, УП передала Щербаню роздруківки телефонних розмов. Через декілька днів, відповідаючи на питання кореспондента, він спростував цю розмову. "Все це херня", - сказав він. За подальшими коментарями Щербань порадив звертатися до тих, хто надав цю роздруківку.

Читайте також:

Гнилий ліберал. Володимир Щербань – і словом "за єду", і ділом



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...