КУЧМА ЗВІЛЬНИВ КІНАХА І ВНІС ЯНУКОВИЧА

Субота, 16 листопада 2002, 16:15
Президент України Кучма підписав у суботу указ про відставку уряду Анатолія Кінаха і направив до Верховної Ради подання про дачу згоди на призначення прем'єр-міністром Віктора Януковича, повідомила журналістам прес-секретар президента Олена Громницька.

За її словами, згідно з указом про відставку, Кучма ухвалив рішення припинити повноваження прем'єр-міністра, що означає його відставку. "У зв'язку з припиненням повноважень прем'єр-міністра прийнято рішення про відставку всього уряду", - йдеться у документі.

Як зазначено в самому указі, рішення про відставку діючого уряду прийняте "у зв'язку з необхідністю реалізації проголошеного курсу на реформування політичної системи у державі, забезпечення з цією метою конструктивної взаємодії і співпраці з Верховною Радою України у створенні відповідального і ефективно діючого уряду України".

Президент доручив Кабінету Міністрів виконувати обов'язки уряду до призначення нового.

Кучма також вважає, що головною заслугою відправленого ним у відставку Кабінету Міністрів є те, що уряду вдалося підтримувати тенденцію росту економіки, а найбільшим недоліком той факт, що уряд не може впоратися з соціальними проблемами.

У суботу Кучма зазначив, що "передусім, Анатолій Кирилович Кінах і його уряд заслуговують на повагу і вдячність, адже цей уряд протягом всього періоду свого існування підтримував тенденцію росту економіки". Однак головним недоліком Кабінету Міністрів Кінаха президент назвав той факт, що уряд не зміг впоратися з соціальними проблемами.

Кучма нагадав, що у своєму зверненні до народу 24 серпня він відзначив необхідність першочергового розв'язання питань підвищення зарплати, пенсій, забезпечення доступної медичної допомоги. "Минув час, але у цьому напрямі практично нічого не зроблено", - сказав Кучма.

Однією з причин цього він назвав той факт, що уряду не вистачає підтримки Верховної Ради, адже для рішення таких складних задач необхідна тісна співпраця гілок влади. "Тому я дав можливість парламентській більшості самій назвати голову уряду і спільно сформувати коаліційний уряд", - підкреслив Кучма.

"Сподіваюся, що цим створюються умови для плідної тісної роботи двох гілок влади над рішенням проблем, які безпосередньо стосуються життя громадян", - сказав президент, який у суботу знаходиться з робочим візитом у Москві.

48-річний Анатолій Кінах займає посаду прем'єр-міністра України з травня 2001 року. Це дев'ятий уряд за роки незалежності України.

У 1995-96 роках Кінах був віце-прем'єром України з питань промислової політики. У 1996 році очолив Український союз промисловців і підприємців, а через рік був обраний першим заступником голови ради Міжнародного конгресу промисловців і підприємців.

У цьому ж році очолив міжвідомчу координаційну раду з приватизації стратегічно важливих промислових підприємств. У березні 1998 року знову був обраний до парламенту, у серпні-грудні 1999 поєднував депутатську діяльність з роботою на посаді першого віце-прем'єра України. На виборах у парламент 2002 року входив до першої п'ятірки виборчого блоку "За єдину Україну", пройшов до парламенту, однак віддав перевагу кріслу прем'єра.

Віктор Янукович займає посаду голови Донецької облдержадміністрації з травня 1997 року, до цього протягом півроку був першим заступником донецького губернатора, раніше - його заступником з промисловості. З травня 1999 по березень 2001 року поєднував посаду губернатора з посадою голови Донецької облради, однак склав з себе повноваження голови облради після роз'яснення Конституційного суду про те, що голова виконавчої влади не має права поєднувати свою роботу з іншими обов'язками.

Народився у 1950 році у містечку Єнакієво у сім'ї робітників, закінчив Донецький політехнічний інститут за спеціальністю інженер-механік. Янукович почав трудову діяльність робочим Єнакієвського металургійного заводу, був також автослюсарем і механіком автопідприємства. Протягом 20 років займав керівні посади: був генеральним директором великих підприємств
"Донбастрансремонт", "Углепромтранс", Донецького обласного територіального об'єднання автомобільного транспорту.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Янукович - новий прем'єр?

Марчук топить Кінаха

Янукович і Кінах виходять у фінал

Спільний ворог

Янукович стартує в прем`єри

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування