Янукович і дев'ять його радників

Середа, 15 січня 2003, 14:57
Прем'єр Янукович продовжує формувати у Києві команду. Не в значенні мозкового штабу, а в значенні кола людей, які з різних причин носитимуть у кармані посвідчення "радник прем'єр-міністра України". 10 січня він підписав дев'яту постанову уряду на цю тему. Черговим радником прем'єра став Леонід Нетудихата, колишній керівник "Укртелекому".

З числа усіх нинішніх радників Януковича можна виділити кількох осіб, перебування яких у колі найближчого оточення прем'єра складно чимось пояснити. Тобто, які якщо і мають зв'язок з "донецькими", то заритий він дуже і дуже глибоко.

Однак це не стосується Леоніда Нетудихати. Він – людина "донецьких". До приходу на головну посаду в "Укртелекомі" очолював відділення нацоператора у шахтарському краї. До останнього часу Нетудихата працював віце-президентом компанії DCC, якою володіє Ахметов.

Як розповідають джерела "Української правди", зараз, за деякими планами, Нетудихату готуватимуть для роботи на чолі Держкомзв'язку. І вже начебто є людина, яка в тандемі з ним піде на "Укртелеком". Це - екс-депутат з Дніпропетровщини Олександр Рябченко, який має врівноважувати присутність донецьких у галузі зв'язку.

Серед інших радників Януковича вирізняється Ігор Гуменюк, керівник провідної у Донбасі фірми "Арс". Цікаво, що це місце донецькій мільйонер отримав разом із статусом держслужбовця четвертого рангу.

Гуменюк разом з Ахметовим входить до найближчого кола оточення Януковича.

За даними "Інвестгазети", у 1998 Ігор Гуменюк виступив на одній з нарад за участю Леоніда Кучми. Після виступу президент запропонував йому і його партнерам по бізнесу активно вкладати інвестиції у вугільну промисловість, залучаючи вітчизняний приватний капітал для економічного підйому не тільки шахт, але й заводів вуглемашбуду. У 2000 Кучма нагородив Гуменюка орденом "За заслуги" III ступеня.

Зараз "Арс" разом з "Індустріальним союзом Донбасу" контролюють 75% ринку коксованого вугілля України. "Арс" з "ІСД" повністю забезпечують коксом "Азовсталь", Алчевський метзавод, Єнакіївський і Дніпродзержинський заводи, Макіївський і Краматорський заводи, а також постачають значні обсяги вугілля на ММК ім. Ілліча.

Валовий прибуток "Арсу" у 2001 році становив 2 846 млн. грн., що є 18 показником серед всіх компаній України. Однак той рік компанія завершила із збитком в розмірі 13 млн. грн.

Ще один донецький радник прем'єра – Едуард Прутнік. До цього був заступником губернатора-куратором вільних економічних зон, на посаду прийшов, коли йому ще не було і 30 років.

Під час виборів Прутнік очолював Донецьку обласну організацію Союзу молоді регіонів (є таке молодіжне крило Партії регіонів). І не треба сміятися над малосолідною назвою. Оскільки керівником "донецькокланових" комсомольців був тодішній міністр фінансів Ігор Юшко.

Ще в радниках у Януковича Сергій Бубка – легенда України, родом з Донецька. В постанові уряду зазначається, що функції радника він виконуватиме "на громадських засадах" та "за згодою".

Є у Януковича і радник-депутат. Це Валерій Сушкевич, який очолює Національну асамблею інвалідів та Параолімпійський комітет України (сам Сушкевич пересувається в інвалідному візку). Сушкевич входить до фракції "ПППУ-Трудова Україна". Він, як і Бубка, є радником глави уряду "на громадських засадах" та "за згодою". І мандат прем'єрської довіри можна пояснити тим, що Янукович є президентом Національного олімпійського комітету.

Найпершим же радником Януковича став щойно звільнений від обов'язків віце-прем'єра з АПК Леонід Козаченко. "Особливих" відносин у нього з "донецькими" не було, тому, можливо, ця посада – намагання працевлаштувати не останню людину в попередньому уряді (перший віце Дубина, коли втратив посаду, теж став радником – але відразу Кучми).

На цьому список зрозумілих призначень на місце радників закінчується. Ними також ставали люди, або невідомі, або чужі для "донецьких".

Так, 12 грудня радником прем'єра на громадських засадах став Олексій Азаров, 31-річний син першого віце-прем'єра Миколи Азарова (відповідне розпорядження вміщено на сайті Верховної Ради). Чим ця людина заслужила такий статус? При цьому радник він теж "на громадських засадах", тобто без відриву від основної роботи. Яка, до речі, невідома. (УП намагалася з'ясувати в прес-службі уряду рід заняття Олексія Азарова та інших нових радників. Поки, як повідомили, наш запит перебуває "у роботі".)

Єдина згадка про нього у пресі – це в статті "Вбивство Ромашка – син Азарова: що спільного?", яка вийшла на сайті "Обкому". Після цього у інтернет-видання почалися "несподівані" проблеми. У тому матеріалі було засвідчено посаду сина Азарова - деякий час він очолював представництво Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку у Донецькій області.

Ще одна людина, про яку ніколи не писали в пресі – радник прем'єра Микола Олексійович Супрун. Парламентські джерела кажуть, що він довгий час керував одним з управлінь у Верховній Раді, а потім став представником Державної податкової адміністрації по зв'язках з парламентом. Ще кажуть, що Микола Супрун – чоловік народного депутата Людмили Супрун (фракція НДП).

Не менш складно було знайти сліди Олександра Яковенка, керівника групи радників прем'єра. Єдине, що про нього згадують – це те, що він очолював управління в адміністрації президента, яке займалося організаційною роботою і кадровою політикою. Ще працював заступником київського мера Омельченка. І у зв'язках з донецькими помічений не був.

Ще одна людина з Банкової в оточенні Януковича – його помічник Юрій Каракай. Він був заввідділом зовнішньоекономічних і галузевих питань управління з економічної політики адміністрації президента.

Однак і це – не всі "незрозумілості". 10 грудня Янукович призначив своїм радником Болдирєва Андрія Євгеновича. Про цю таємничу персону кореспондент УП опитав всіх лідерів донецької фракції "Регіони України". Однак і Богатирьова, і Клюєв, і Звягільський, і Рибак стверджують, що ніколи раніше не чули це прізвище.

Що це – прихований кадровий резерв донецького клану, "дрібні" послуги від імені прем'єра чи насаджені ззовні кандидатури – поки не зрозуміло.



P.S. Загалом, згідно з українським законодавством, радники та помічники президента, прем'єра та спікера відносяться до другої категорії службовців. Їм може бути присвоєно 5, 4 і 3 ранг держслужбовця, що потім тягне за собою відповідні надбавки до зарплати.

У попереднього прем'єра Кінаха була величезна кількість радників. Якщо судити із бази законодавчих актів, вміщеної на сайті Верховної Ради, то 22 листопада, в день приходу нового прем'єра, Янукович звільнив 10 звичайних радників Кінаха та 72 (!), які працювали "на громадських засадах". Серед них, виявляється, числилися Дмитро Видрін і Віктор Суслов. В основному ж поради Кінаху давали активісти УСПП.

На сайті Верховної Ради також збереглися розпорядження за день призначення Кінаха, тобто коли були звільнені радники Ющенка. У нього консультантів було трохи менше – 8 "звичайних" (серед яких поет Цибулько та ПРПіст Сергій Соболєв) та 18 "на громадських засадах" (редактор "України молодої" Дорошенко, керівник "Нового канала" Ткаченко тощо).

Подібної бази даних на Пустовойтенка та Лазаренка даний ресурс не містить.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування