РІШЕННЯ ПРО ЗАКРИТТЯ СПРАВ ТИМОШЕНКО ПІДРОБНЕ?

П'ятниця, 23 травня 2003, 13:42
Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом службової фальсифікації рішення апеляційного суду Київського області від 13 травня, яким були закриті всі кримінальні справи стосовно Юлії Тимошенко, її чоловіка Олександра Тимошенка і чотирьох колишніх керівників корпорації "Єдині енергетичні системи України", повідомив заступник генерального прокурора Віктор Шокін.

На брифінгу в п'ятницю у Києві він нагадав, що 13 травня суд оприлюднив результативну частину свого рішення, а повний текст був зачитаний 19 травня.

Потім 20 травня до Генпрокуратури була направлена копія рішення суду, 21 травня інша копія, яка істотно відрізняється від першого варіанту. Шокін повідомив, що у суді ці відмінності назвали технічними помилками, однак у Генпрокуратурі кваліфікують їх як підробку.

Продемонструвавши журналістам другу копію рішення суду, в якій відмінності були виділені маркером на кожній сторінці документа, він повідомив, що головною відмінністю цих документів є різниця кількості пунктів рішення. У першому документі, який був зачитаний 13 травня, містяться сім пунктів, у другому документі - вісім пунктів рішення, і цим восьмим пунктом постановляється закрити кримінальну справу стосовно Тимошенко по статті про ухиляння від сплати податків, порушену 17 січня.

Всього Генпрокуратура знайшла 43 помилки у рішенні суду. "Я ці помилки називаю підробкою", - сказав заступник генерального прокурора.

Шокін повідомив, що обидва тексти рішення підписував головуючий у справі суддя Олександр Коротких. Однак його допит поки не проводився.
У цей час в апеляційному суді Київської області співробітники Генпрокуратури проводять обшук, санкціонований Печерським місцевим судом Києва.

Шокін також зазначив, що, коли співробітники Генпрокуратури прибули для проведення обшуку, Коротких доручив своєму секретареві підготувати протокол судового засідання у справі Тимошенко й "ЄЕСУ", який, згідно із законодавством, повинен бути готовий протягом трьох днів після рішення суду.

Відповідаючи на питання журналістів, Шокін повідомив, що поки мова не йде про можливість порушення кримінальної справи за фактом хабара, а також підкреслив, що справа про службову фальсифікацію порушена не відносно когось із суддів, а тільки за виявленим фактом підробки.

Шокін також сказав, що після того, як Генпрокуратура розбереться у цій справі, вона готова підготувати подання до Вищої ради юстиції за фактом порушення присяги судді.

Також Генпрокуратура оголосила у розшук одного з колишніх керівників корпорації "Єдині енергетичні системи України" Лідію Сокольченко.

Як повідомив Шокін, 19 травня близько 9.00 Сокольченко залишила медичну установу, в якій вона перебувала, незважаючи на те, що Генпрокуратура ухвалила рішення про її затримання.

Відповідна довідка про те, що Сокольченко самостійно залишила лікарню, видана Генпрокуратурі директором медичного центру, повідомляє Інтерфакс-Україна.

До цього часу місцезнаходження Сокольченко невідоме і тому у п'ятницю Генпрокуратура ухвалила рішення оголосити її у розшук. Шокін також повідомив, що інший колишній керівник ЄЕСУ Євген Шаго як і раніше у розшуку.

Порушення Генпрокуратурою кримінальної справи "щодо так званої
"підробки" "свідчить лише про те, що державні каральні органи цілком зосередилися на виконання політичних замовлень влади".

Таку заяву розповсюдив Блок Юлії Тимошенко у п'ятницю. У документі також нагадується, що "всі суди і всі судді, які ухвалювали позитивні для Юлії Тимошенко рішення, миттєво зазнавали репресій".

"Очевидно, Генеральна прокуратура визнає тільки ті судові ухвали, які сама готує і готова примиритися з рішенням тільки тих суддів, яких самі прокурори підшукують для виконання брудних політичних замовлень", - припускає БЮТ.

У зв'язку з цим, Блок Тимошенко "висловлює рішучий протест тиску на судову владу в Україні і вимагає негайно припинити будь-які репресії щодо суддів, ще здатних приймати в цій країні рішення відповідно до чинного законодавства, а не запитів тоталітарної влади".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Суд визнав нелегітимною раду з підтримки кінематографії бізнес-партнера Єрмака
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
Усі новини...