Через 9 травня антикучмісти пересварилися

П'ятниця, 9 травня 2003, 16:08
У Львові в ході святкування Дня Перемоги на підході до Марсового поля міліція "взяла в кільце" представників правих партій, дозволивши представникам лівих сил і ветеранських організацій пройти і покласти квіти до могил солдатів Радянської армії.

До цього понад 100 міліціонерів перекрили дорогу в зв'язку з тим, що праві не пропускали лівих на поле.

Міліція роз'єднала усіх на дві колони, щоб не допустити конфлікту і сутичок. Проте, ліві на чолі з депутатом Олександром Голубом намагалися прорвати міліцейський кордон, що їм не вдалося. Було викликане підкріплення. Під час прориву були порвані кілька червоних прапорів.

У той же час, поки тривав конфлікт, велика частина ветеранів війни обійшла це місце стороною, поклала квіти і направилася на Пагорб Слави. Біля Марсового поля залишилися переважно представники політичних сил.

Після сутички представники правої і лівої опозиції стали обвинувачувати один одного в спробах зруйнувати опозиційну єдність напередодні президентських виборів.

Як заявив один з лідерів львівських правих Юрій Шухевич, "представники лівих партій спеціально прийшли сьогодні на Марсове поле, незважаючи на заборону суду на проведення будь-яких акцій, а спроби домовитися з ними не мали успіху, оскільки вони не погоджувалися на основну вимогу правих – похід без червоних прапорів".

У свою чергу народний депутат-комуніст Олександр Голуб заявив на мітингу на Пагорбі Слави, що провину за безладдя, що відбулося, під час яких невідомі розірвали кілька партійних прапорів Компартії, слід покласти на представників правих, котрі поводилися незаконно, перекривши представникам лівих партій і ветеранських організацій дорогу на Марсове поле.

На думку Голуба, "це провокація, проведена спеціально для того, щоб роз'єднати опозицію напередодні президентських виборів".

Представники комуністів заявили, що будуть у судовому порядку вимагати покарання усіх, хто намагався перекрити їм шлях на Марсове поле, оскільки такі дії підпадають під статтю 340 Кримінального кодексу (незаконне перешкоджання організації або проведенню збор, мітингів, походів і демонстрацій).

І ліві, і праві також звинувачують міліцію. Ліві – у тому, що вона не змогла забезпечити виконання судового рішення, а праві – "у потуранні комуністам".

Заступник начальника УВС Львова Михайло Курочка заявив, що дії міліції, спрямовані на те, щоб роз'єднати конфліктуючі сторони, були правильними, інакше могло б дійти до зіткнення між лівими і правими.

За даними Курочки, громадський порядок на Марсовому полі забезпечували понад 130 співробітників міліції, а на Пагорбі Слави – трохи більше 90 міліціонерів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування