ЛАЗАРЕНКО РОЗКАЖЕ В СУДІ, ЯК ЙОГО ПЕРЕСЛІДУВАВ КУЧМА?

Середа, 7 квітня 2004, 11:02
Український екс-прем'єр Павло Лазаренко може виступити як свідок в рамках судового процесу в Каліфорнії, де він проходить як обвинувачений.

Як заявили 5-го квітня у Сан-Франциско захисники колишнього українського прем‘єра, "існує висока вірогідність цього", повідомляє Радіо Свобода.

Адвокат сказав суду, що треба планувати, що Лазаренко сам даватиме свідчення протягом кількох днів ближче до кінця судового процесу. Інший адвокат Лазаренка згодом уточнив, то свідчення включатиме широке коло питань, але не торкатиметься державних таємниць і делікатних оборонних справ.

Аргументи захисту Лазаренка частково полягають у тому, що в Україні багато корумпованих осіб і що Лазаренко є жертвою переслідувань з боку президента Кучми, і адвокати вважають, що він сам може це найкраще пояснити журі.

В той же час, коли суддя попросив підтвердити це самого Лазаренка, він дав зрозуміти, що можливість його свідчення не така й велика.

Перекладач Оксана Цикова заявила, що шанси на те, що Лазаренко буде свідчити, становлять 50 на 50. В американських судах підсудні нечасто самі виступають як свідки.

5-го квітня журі продемонстрували відеосвідчення Шеріфа Ерджумента Аксоя (Aksoy), директора-розпорядника компанії "United Energy International Ltd", лондонської фірми, яка пов`язана з корпорацією "Єдині Енергетичні Системи України".

Аксой заснував лондонську фірму разом з Юлією та Олександром Тимошенками та Олександром Гравцем, які володіють більшою частиною акцій компанії через швейцарський траст.

Аксой захищав угоди, укладені з російським акціонерним товариством "Газпром". Він пояснював, що згадані вище компанії та зареєстрована на Кіпрі "Somolli Enterprises Ltd" спільно створили складну систему бартеру, щоб забезпечити поставки російського газу в Україну.

"Жоден кубометр газу не покинув українську територію," – заявив він. Аксой також пояснював, що "United Energy International Ltd" не змогла заплатити "Газпрому" у другій половині 1997-го року через "обмеження і проблеми," які виникли в його фірми в Україні.

Ймовірно, він мав на увазі те, що тоді Лазаренко вже залишив посаду прем`єра і його відносини з президентом Кучмою ускладнилися, зазначає Свобода.

Аскоя викликали для того, щоб він пояснив, як були поєднані три компанії. Прокуратура стурбована тим, що компанія "United Energy International Ltd" отримала право власності на газ і фактично його отримувала, а Тимошенки і Олександр Гравець використовували її для того, щоб уникати сплати податків.

В Америці, щоб засудити за відмивання грошей, потрібно довести, що кошти здобуті незаконним шляхом. Тому американські прокурори намагаються довести, що Лазаренко здійснив один із злочинів, коли розподіляв газ в Україні.

Захист стверджує, що Лазаренко, навпаки, був реформатором енергетичного ринку.

Також журі дивилося відеосвідчення Валерія Мартиновського, народного депутата України і колишнього помічника Лазаренка. Він переважно розповідав, як напружено працював Павло Іванович, коли був прем`єром.

7 квітня в Сан-Франциско має виступати головний свідок обвинувачення – колишній партнер Лазаренка Петро Кириченко. Очікують, що він даватиме свідчення упродовж кількох днів, включно з наступним понеділком.

Читайте також:

Лазаренко одержував гроші від "Ітери". Як акціонер чи як хабар?

Партія Лазаренка викрила вибірковість генпрокуратури: бізнес Кириченка процвітає в Україні

В Америці не вірять, що багатство було потрібне Лазаренку, щоб вижити

Колишній помічник Лазаренка розкаже, як екс-прем'єр відмивав гроші

Свідчення помічника Лазаренка Кириченка перенесли. Довжик розповів, як в Україні ділили ринок газу

На суді над Лазаренком згадали Тимошенко. Але нічого кримінального не почули

Пустовойтенко був у курсі справ Лазаренка, заявив свідок на суді в США

Свідок з України розповів, як Лазаренко купив 6 котеджів

Швейцарський банкір розповів на суді в Каліфорнії, що Григоришин був людиною Лазаренка

СУД НАД ЛАЗАРЕНКОМ ПОЧАВСЯ. ВІН ЗАЯВИВ, ЩО ЗАРОБИВ ГРОШІ ЛЕГАЛЬНО І ЙОГО ВИПРАВДАЮТЬ

Павло Лазаренко: "Я звертаюся до рідних Гетьмана і Щербаня – я не мав відношення до цих убивств!"

У Каліфорнії почався суд над Лазаренком: він збирався витратити гроші на повалення Кучми

У СУДІ НАД ЛАЗАРЕНКОМ БУДУТЬ ЗАПИСУ МЕЛЬНИЧЕНКА. ПОТІМ ВІДКРИЮТЬ СПРАВУ ПРОТИ КУЧМИ?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News