Ющенко перемагає на виборах президента

П'ятниця, 23 липня 2004, 11:45
Відрив між основними кандидатами в президенти Віктором Ющенком і Віктором Януковичем тримається на рівні 10 відсотків.

Якби вибори відбулися в першій декаді липня, за Ющенка проголосували б 28,8%, за Януковича – 19,1%.

Такими є дані загальноукраїнського опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" і Центром "Соціс".

Відповідно до результатів опитування, за Петра Симоненка на початку липня проголосували б 8,5% виборців, за Олександра Мороза – 6,6%, за Юлію Тимошенко – 2,7%, за Наталію Вітренко - 2,3%.

Не взяли б участі у виборах 4,8% виборців, голосували б проти всіх – 5,8%, і не змогли відповісти - 12,8%.

Якщо б у другому турі виборів залишилися тільки Ющенко і Янукович, то у липні 40,4% виборців віддали б свої голоси Ющенкові, а 31,1% - проголосували б за Януковича.

Проти обох проголосували б 10,1% виборців, не взяли б участі в голосуванні 6,0%, а 12,4% - не змогли визначитися з відповіддю.

Більшість опитаних, - 38,0%, - вважають, що для успіху на виборах кандидат передусім повинен мати успішну попередню діяльність. "З огляду на це поява якоїсь "темної конячки" перед виборами, яка мала б хоч якісь шанси навіть на відносний успіх, просто не можлива", - вважає науковий керівник Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

Крім успішного досвіду, 35,7% назвали пріоритетними для успіху на виборах фінансові можливості, 31,8% - гарну виборчу програму, 30,2% - наявність кваліфікованої команди. Натомість лише 13,8% вважають, що на виборах допоможе доступ до ЗМІ, 8,3% - великий адмінресурс, і 3,1% - застосування брудних методів до суперників.

Як показало дослідження, якщо результати соціологічних опитувань на виході з виборчих дільниць та офіційні результати будуть істотно відрізнятися, більшість виборців, - 53,3%, - трактуватиме це як фальсифікацію результатів виборів. Вважатимуть, що помилилися соціологи, лише 13,6%, не змогли відповісти на запитання - 33,2%.

Разом з тим, будучи упевненими, що відбулася фальсифікація підрахунку голосів, на мітинг протесту готові прийти 18,1% опитаних, прийдуть лише у випадку, якщо переміг не "свій" кандидат – ще 10,6%. Не прийдуть на мітинг 55,6%, і 15,8% не змогли відповісти.

Найважливішим проблемами для теледебатів між кандидатами під час виборчої кампанії більшість населення, - 59%, - вважає проблему підвищення загального рівня зарплат, пенсій, стипендій; подолання кризи у економіці й економічне зростання хвилює 55,0%, поліпшення медичного обслуговування - 54,2%, боротьба із злочинністю - 49,3% тощо.

Натомість питання статусу російської мови хвилює 10,8% громадян, вступ України до ЄЕП – 12,1%, вступ до ЄС – 6,8%, вступ до НАТО – 2,6%. Політичною реформою переймаються 9,7% опитаних.

Таким чином, на думку Бекешкіної, "у пріоритетах не знайдемо жодної з проблем, які "розколюють" Україну". "Питання зовнішньополітичних орієнтацій взагалі не є такими, що людей турбують. І виборчу кампанію можна і слід будувати так, щоб відповідати на ті питання, які виборців хвилюють", - вважає соціолог.

На думку Бекешкіної, подальша виборча кампанія вплине на рейтинги кандидатів, але навряд чи слід очікувати кардинальних змін – у другий тур за всіма показниками виходять Ющенко і Янукович. Разом з тим, соціолог зізналася, що не знає, "як маса народу відреагує на масовий викид матеріальних благ", запланований на вересень.
Вона припускає, що, на відміну від не надто дієвого компромату, "золотий дощ" може суттєвіше вплинути на настрої виборця.

Бекешкіна також припустила, що скандал довкола ксенофобського виступу колишнього члена фракції "Наша Україна" Олега Тягнибока може негативним чином позначитися на рейтингу Ющенка.

Опитування проводилося з 1 до 8 липня 2004 року за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками й охоплює всі регіони Ураїни. Було опитано 1200 респондентів. Похибка реперезентативності не перевищує 3%.

"Українська правда"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування