Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Операція "Яєшня", або "Теракт" проти Януковича

П'ятниця, 24 вересня 2004, 16:40
У четвер під час розмови моя подруга пожартувала: "То що, після отруєння Ющенка необхідно влаштувати теракт проти Януковича. Для балансу". Ми посміялися, а в п'ятницю в Україні трапилася новина – в Івано-Франківську було скоєно напад на прем'єра Віктора Януковича.

Таке повідомлення о 9:55 роздала агенція УНІАН.

Як зазначав автор повідомлення, при виході з автобуса біля Прикарпатського університету імені Стефаника у Януковича невідомі почали кидати яйцями. Він упав. Охоронець переніс прем'єра в інший автомобіль.

Автомобіль одразу після цього поїхав від університету. Так закінчилась перша зустріч Януковича з електоратом на Прикарпатті.

"Інтерфакс" цю подію подав "як спіткнувся на східцях автобуса", охорона підхопила й повела.

Чесно кажучи, дуже важко уявити як кремезний Янукович (під 2 метри ростом і за 100 кілограм ваги) впав би лише від одного яйця. Тому дуже хотілось подробиць.

Яйце, штатив чи камінець?

Заява про події прес-секретаря Януковича Ганни Герман з'явилася аж за півтори години. За її словами, у прем'єра було зроблено два кидки, один - твердим предметом. Людина, що атакувала Януковича, затримана. Проводиться дізнання.

Прес-секретар також повідомила, що загрози життю Януковича немає.

Перед цим Герман заявила, що на мітингу була "радикально налаштована частина представників блоку "Наша Україна", яка "поводилася агресивно, що змусило охорону прем'єра захищати його".

На питання "Українських новин", чому вона вирішила, що нападники були представниками "Нашої України", Герман відповіла, що вони тримали прапори з написом "Так, Ющенко".

Герман не уточнила, як саме вони виявили агресивність, відзначивши, що особисто не бачила інцидент (!).

Новоспечений радник Януковича Тарас Чорновіл описав ситуацію журналістам так.

Депутат, який, за його ж словами, не бере участі у кампанії Януковича, чомусь раптом опинився в одному автобусі з прем'єром. Він розповів, що коли вони під'їхали до Прикарпатського університету, то побачили групу молоді із символікою "Нашої України", що скандували "Ющенко!".

Коли прем'єр виходив з автобуса, був момент, коли він знаходився на сходинках, у той час, як охорона вже була на землі. За словами Чорновола, це був єдиний момент, коли в нього можна було прицільно потрапити.

 
 
Однак, ці слова не підтверджуються фоторепортажем на сайті Івано-Франківського порталу www.ifportal.net – там чітко видно, що Янукович неушкоджений уже стоїть на землі та збирається тиснути комусь руку.

За словами Чорновола, в Януковича було кинуто кілька предметів, і "я побачив, що полетів камінь і потрапив йому в голову, хтось ще кидав яйця".

Після удару в голову прем'єр похитнувся й почав падати. Охоронці підхопили його і віднесли в машину, що відразу виїхала в лікарню.

Чорновіл підкреслив, що інцидент "не є хуліганською витівкою, коли хтось щось витягує, що є під руками". "Це досить продумана річ, але я не беру сміливість говорити, що ця акція була завданням Центрального штабу Віктора Ющенко", - сказав Чорновіл.

Хтось бреше ...

У той же час о 12:01 прес-служба МВС України поширила повідомлення, що "ніяких важких і тупих предметів" у прем'єр-міністра Віктора Януковича в Івано-Франківську не кидали.

"Було тільки яйце", - повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" глава департаменту по зв'язках із громадськістю міністерства Тетяна Подошевська.

Так, МВС повністю дезавуював заяву прес-секретаря Януковича, виставивши прем'єра у вигляді жертви звичайного яйця. Та ще й назвала цікавого злочинця – сина декана, який був у колоні прихильників Януковича.

Після такої заяви діагноз міг бути лише один – штаб Януковича сам улаштував собі теракт.

Напевно, це зрозуміли й зверху, бо вже о 12:34 управління МВС в Івано-Франківській області агентству "Інтерфакс-Україна" повідомило: під час інциденту в Януковича влучили два важких предмети - в груди і голову.

Там також повідомили, що люди, які кидали, були членами "Союзу молодих націоналістів". Однак Мін'юст повідомив "5 каналу", що такої організації не існує.

Прем'єр станом на 14 годину знаходився у реанімаційному відділенні Івано-Франківської обласної лікарні. Більше того, "Віктор Янукович лежить під крапельницею", - сказала Герман РІА "Новости" і додала, що загрози його життю немає.

Ситуація більш, ніж дивна, бо водночас о 12:37 українська служба Бі-Бі-Сі роздала повідомлення, що пана Януковича вже випустили з лікарні після приблизно годинного обстеження.

Отож, зрозуміло, що нічого не зрозуміло. Фактично кожна новина заперечує попередню. Чим кидали – яйцями чи шматком штативу від кінокамери? Хто – хлопець із прихильників Януковича чи екстремісти з прапорами "Так!"? І де Янукович – під крапельницею чи вже поїхав?

Якщо в Януковича жбурнули камінцем, як каже Чорновіл, то чому жодне повідомлення не згадало про кров?! Незважаючи на охорону, люди мали її побачити й говорити про це. Коли на недавньому матчі "Динамо" із "Ромою" судді влучили лише запальничкою, в нього все обличчя було закривавлене. А в Януковича начебто влучили чимось важчим, ніж запальничка?

У викладі кореспондентки Бі-Бі-Сі, яка передавала з місця події, історія виглядала так: на зустріч із Януковичем зібралося більше тисячі студентів. І навіть ті, хто стояли в колоні Януковича, скандували "Ющенко!". Потім був кидок яйця.

Як розповідає очевидець на форумі "Української правди", ющенківців не пустили на акцію, а тому пробиралися вони поодинці. Хоча й тих потім витіснили.

Люди, які стояли на відстані трьох метрів від автобуса, побачили як Янукович вийшов, зробив перший крок з автобуса. Потім хтось кинув у Януковича яйце, склалося враження – прем'єр падає, його оточила охорона, повернула до машини. Після цього замели "терориста". На місці злочину було видно лише шкаралупиння від яєць. Жодних твердих предметів.

"Українська правда" окремо зв'язалася ще з одним свідком подій. "В момент, коли Янукович виходив із автобуса, в нього полетіло яйце. Розбилося воно об праву сторону грудної клітини. Але на асфальті на місці події є два сліди від розбитих яєць – одне прямо, де стояв Янукович, інше – трохи далі".

 
 
Пізніше фото розбитого яйця було розміщено на тому ж таки сайті Івано-Франківського порталу www.ifportal.net.

А "відморозки" з "Нашої України" ще отримають...

Між тим інцидент уже обріс павутиною політичних звинувачень. По обіду пристрасті з Івано-Франківська перейшли до зали засідань парламенту.

Народний депутат Володимир Колоніарі з "Регіонів України" із трибуни парламенту виголосив наступну тираду "ви, нашоукраїнці, виховали відморозків, банду". "Ви хочете боротися такими методами, ви їх отримаєте. Мало не видасться", - заявив він.

У відповідь на це депутат "Нашої України" Микола Томенко нагадав, що такі брудні методи боротьби почалися з адміністрації президента. Інший нашоукраїнець Юрій Кармазін згадав екстремістів, які виконують замовлення влади по дестабілізації ситуації і згадав напад "Братства" Корчинського на ЦВК.

Соціаліст Іван Бокий заявив, що МВС спеціально навченим провокаторам видає "паспорти прикриття". Центральний штаб Ющенка заявив, що його прихильники не мають жодного відношення до інциденту. Будь-які спроби прив’язати активістів Ющенка до цього інциденту було названо черговою "брудною" технологією влади.

Керівник Івано-Франківського штабу Ющенка, мер міста Зіновій Шкутяк не виключив, що ця історія може бути "розробленим сценарієм команди Януковича".

Керівник виборчого штабу Ющенка на Львівщині Петро Олійник теж назвав звинувачення "Нашої України" у нападі на Януковича надуманими.

"Мені смішно, коли представників "Нашої України" звинувачують у нападі на кандидата в президенти Віктора Януковича. Адже в Івано-Франківській області, де Віктор Ющенко має 80-90% підтримки, абсолютно непотрібно цього робити", - заявив він Західній інформаційній корпорації.

А керівник штабу Януковича у Львівській області Юрій Кріль назвав це печерною дикістю, зазначивши, що саме такі "чесні" технології використовують їх опоненти.

”Я б не ставив в один ряд справу про отруєння Ющенка і сьогоднішній замах. Перше питання дуже складне – ведеться слідство, створено комісії щодо розслідування, в тому числі й у Верховній Раді. Тобто, цей процес тривалий. А сьогоднішній інцидент – це факт. Зараз прем’єр перебуває в реанімаційному відділенні обласної клінічної лікарні Івано-Франківська”, - заявив він.

Жертви терактів…

Історія терактів проти прем'єрів почалася у 1996, коли підірвали Павла Лазаренка. У 2004 вона отримала продовження.

Очевидно, цей "теракт" був просто необхідний штабу Януковича після того, що трапилося з Ющенком. На мові технологів це називається "симетрична відповідь".

Історія України знає безліч таких прикладів роботи спецслужб. Коли в 2001 з'явилися перші намети опозиції на Майдані Незалежності, відразу там виріс табір "за владу". Коли з'явилися плівки Мельниченка, СБУ поширила фальшиву інформацію, що Гонгадзе отримував із екс-майором візи до Чехії.

Найсвіжіші приклади – коли було виявлено стеження за Ющенком улітку цього року в Криму, через кілька днів трапляється інцидент з КамАЗом. Тобто діє один-єдиний принцип – перекрити провокацією резонанс від події, яка свідчить про злочин влади.

Однак тепер на кожен закид, що влада зробила з Ющенком, наприклад, Тігіпко зможе сказати: "А ви подивіться на Януковича". Не виключено, що прем'єр для переконливості ще тижні три походить з перемотаною головою.

Ось жертва перед вами – пожалійте його. А Ющенко нехай ще доведе, що отруївся не салатом і бурячихою.

Тільки згадуються слова Гегеля (не Гельмана): перший раз історія відбувається як трагедія, другий як фарс!

Зауважте, до цього часу яйця постійно фігурували у заходах, спрямованих проти опозиції – рік тому в Одесі та Сумах цим продуктом закидали Ющенка, у квітні цього року ним обробили депутатів з опозиції у Мукачевому. І жодного разу не було затриманих.

У світовій практиці жбурляння яєць у політика вважається традиційною формою протесту. Рівно місяць тому канцлера ФРН Герхарда Шредера теж закидали. Інцидент відбувся в ході візиту в місто Віттенберг, де Шредер брав участь у церемонії введення в експлуатацію нового швидкісного потяга.

Рік тому закидали яйцями Арнольда Шварценегера, який тоді балотувався на посаду губернатора Каліфорнії. Він приблизно тієї ж статури, що і Янукович, прибув в університетське містечко для виступу перед виборцями.

Помічник Шварценегера спробував витерти постраждалий піджак кінозірки. Однак тоді кандидат у губернатори Каліфорнії рішучим жестом зняв із себе зіпсований предмет одягу і продовжив шлях.

Пізніше голлівудська кінозірка так прокоментувала інцидент: "Тепер цей хлопець винен мені бекон. Усі знають, що не може бути яєць без бекону".

Як бачимо, жодних "колаптоїдних станів", який діагностували Януковичу у лікарні.

Колаптоїдний стан – це зниження артеріального тиску, який може супроводжуватися запамороченням та втратою свідомості. Виникає він від великої втрати крові, про що нас поки забули повідомити, але можуть проінформувати відповідні телеканали увечері.

Як пояснили "Українській правді" лікарі, від жбурляння яєць такого не буває. Хіба що від переляку.

P.S. Якщо ж мав місце дійсно терористичний напад на кандидата в президенти, в результаті чого у нього зіпсувалося здоров'я, "УП" бажає йому якнайшвидшого одужання. Це те, що забув зробити Янукович щодо свого головного опонента на виборах.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяВ Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...