В СУМАХ "БЕРКУТ" РОЗІГНАВ ГАЗОМ ЛЮДЕЙ БІЛЯ ПРИМІЩЕННЯ СУДУ. Є кров

Субота, 13 листопада 2004, 16:07
13 листопада судили громадян Сум, які в ніч виборів 31 жовтня прийшли під виборчу дільницю виборювати своє право на отримання інформації про результати голосування.

Як повідомляє "Чиста Україна", суд відбувся у Ковпаківському районному суді. Дільниця, де відбувалися події в ніч виборів, - №46 округу №160.

Вночі 1 листопада голова цієї комісії заборонив членам комісії підписувати протоколи підрахунку голосів. А після отриманих вже результатів відмовився його вивішувати для ознайомлення, як того вимагає закон про вибори президента.

Тоді цієї ж ночі жителі Сум прийшли під стіни дільниці "вимагати правди". Двом громадян було дозволено увійти таки до приміщення для ознайомлення з результатами. Одному з них голова комісії розбив голову, штовхнувши на скляні двері.

За даними "Чистої України", викликаний наряд міліції погрузив всіх перехожих до приватного рейсового автобусу та повіз до райвідділу міліції.

Там їм було пред'явлено звинувачення – протидія працівникам правоохоронних органів. Після складеного протоколу та декілька годин "відсидки" їх було відпущено.

12 листопада людей по одному почали забирати з їх власних домівок і везти до відділку. 13 листопада відбувся суд, де шістьох громадян було засуджено за опір міліції - адмінарешт на 10 діб. Одного неповнолітнього передали під догляд матері.

На судове засідання не пустили ані адвокатів, ані родичів, тому вони зібралися під будівлею суду, повідомляє 5 канал.

Як повідомив каналу юрист Артем Засорін, після того, як судове засідання закінчилося, затриманих помістили в міліцейський "уазик".

"Тут є два виходи, вони були заблоковані студентами. Коли він почав виїжджати, його спочатку заблокували студенти. Машина зупинилася. Через декілька хвилин з'явився "Беркут", близько 20 чоловік, почали бити палками і газом, розтягувати їх. Є кров. Представників влади взагалі немає, я так розумію, вони не контролюють ситуацію. Куди відвезли затриманих, ми не знаємо", розповів юрист.

Після цих подій близько тисячі сумчан зібралися на стихійний мітинг на площі Незалежності.

Мітингуючи продовжують сходитися, повідомляє "Чиста Україна". Серед виступаючих - представники "Нашої України", сумські студенти, родичі затриманих.

Один із виступаючих оголосив про початок голодування 30 студентів з вимогою звільнити засуджених і скасувати несправедливий вирок.

Факт зіткнення агентству "Інтерфакс-Украина" підтвердили у МВС.

Їхня версія подій виглядає так: "Після того, як суд закінчився, і арештованих посадили до конвойного автомобіля, зібралася юрба - близько 100 осіб і стала розхитувати міліцейську машину, заважаючи її руху. Крім того, вони створили реальну загрозу нападу на конвой.

З метою недопущення ексцесів і припинення протиправних дій група швидкого реагування "Беркут" і слідча оперативна група Сумського міськвідділу міліції застосували проти пікетуючих спецзасоби - сльозоточивий газ і палиці.

У результаті зіткнення постраждали заступник начальника й два працівники міськвідділу міліції, яким учасники пікету нанесли тілесні ушкодження. Всі троє потерпілих госпіталізовані.

Ця подія зафіксована в міліції. Перевірку за фактом проводить Сумський міськвідділ міліції".

Відео про події в Сумах можна скачати тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування