Кучма: Влада не дасть перетворити вибори на революцію

Субота, 20 листопада 2004, 20:19
Звернення
Президента України Л.Д.Кучми
до українського народу
у зв'язку із виборами
21 листопада 2004 року




Мої дорогі співвітчизники!
Моє звернення адресоване вам, шановне товариство, незалежно від ваших політичних поглядів, віросповідання, національної приналежності.

Президентська виборча кампанія завершується. Усі ми стали свідками того, якою вона була. Усі ми, можна сказати, її пережили.

Пережили - так, я не обмовився. Ще задовго до виборів, як ви пам'ятаєте, я спрогнозував: вони будуть найбрудніші в новітній історії України. На жаль, я не помилився.

Ці вибори зробила брудними не влада. Ці вибори брудними зробили ті, хто вирішив повернути в політику методи, якими ми ніколи не користувалися, бо я сам, як ви знаєте, двічі був безпосереднім учасником цих перегонів. Хто вирішив, що пряма і чесна пропозиція суспільству не потрібна, а потрібна йому примітивна гра на мітингових почуттях?

Ми живемо в країні, де політики користуються свободою слова. Але, на жаль, не відповідають за сказане. А відповідати все-таки доведеться. Доведеться відповідати за те, що ті, хто голосніше за всіх у цих виборах кричав про "мораль", грою на примітивних почуттях людей, різко знизили моральну планку виборів, з якого боку це б не лунало.

Утім, люди все бачили. А криве слово бумерангом ще повернеться до тих, хто його вимовив.

Ми всі бачили, хто і що робив на виборах. Хто мітингував, а хто щоденною працею робив усе для покращення добробуту громадян.

Я звертаюся до жителів Львівщини і Донеччини, Закарпаття і Криму, Чернігівщини й Одещини, до всіх співгромадян. Я звертаюся до вашого щирого розуміння: кожен з нас бажає щастя своїй родині, дітям і вірить у майбутнє своєї України, заможної, поважної держави.

21 листопада - останній етап виборів Президента України. Тому я закликаю вас: неодмінно прийдіть у неділю на дільницю і зробіть свій вибір.

Я звертаюся саме до вас. До тих, хто щоденною тяжкою працею творить сьогоднішню Україну. Усі ми пам'ятаємо, з чого ми починали. Усі ми пам'ятаємо, як нам було важко, і як кожна родина поступово - цеглинка за цеглинкою - будувала свій добробут, а всі разом добробут усієї України. Ми пройшли за останні 10 років важкий шлях, і ми можемо цим пишатися.

Поряд з нами вирували революції. Стріляли з танків по будинку парламенту, бунтували на площах, розв'язували війни. Україна залишилася острівцем спокою в цьому морі нестабільності, тому що ми ніколи не переходили грань, за якою кров.

Усі ці роки я в силу свого вміння і обов'язку служив вам як Президент України. Я пишаюся тим, що влада, яку я здійснюю, змогла провести Україну крізь рифи всіх можливих потрясінь. Мені допомагав у цьому Бог і наш толерантний національний український характер, дорогі мої українці.

Запевню вас і зараз. Влада зробить усе, щоб другий тур виборів відбувся спокійно. Влада не дасть перетворити демократичний процес, яким є вибори, у недемократичне насилля, яким є революція.

Виборчі права громадян не мають бути порушені. А новим главою Української держави повинен стати той, за кого проголосує більшість громадян - як би до цього не ставилася протилежна сторона. Влада ніколи не допустить, щоб політичну логіку в країні диктувала агресивна меншість.

Уже зараз чути заклики до насилля.

Мені смішно дивитися на тих, хто реанімує тепер добровільні народні дружини. Вони нічого не зрозуміли й нічого не навчилися. Я не виключаю маніпулювання громадською думкою. Але ніякі екзіт-пули чи паралельні підрахунки голосів не є офіційними.

Тільки Центральна виборча комісія повноважна визначати результати голосування.

Десять останніх років я не допускав в Україні нестабільності. Не допущу й зараз.

Але найбільше я покладаюся на вас, мої дорогі співгромадяни. Усі ми знаємо - революції планують мрійники, здійснюють фанатики, а їхніми плодами користуються негідники. Революції не буде. А будуть вибори, гідні європейської країни 21 століття.

Шановні співвітчизники!

Днем виборів завершується політична боротьба і відновлюється та продовжується спільна праця усіх на благо батьківщини.

Та частина суспільства, яка опиниться в меншості, повинна визнати вибір тієї частини, яка становить більшість. Президент стає лідером нації в однаковій мірі як для тих, хто голосував за нього, так і для тих, хто голосував проти нього.

Таку мудру філософію життя сповідують держави, які називають себе демократичними. Сподіваюся, що не тільки на виборах, а й після них ви, громадяни України, розділите ці цінності.

Я глибоко переконаний, що властива нашим людям мудрість, досвід і моральна охайність дозволять зробити правильний вибір. А Президентом стане тільки той, кого ви оберете. Шляхом голосування. Мирним, законним, демократичним шляхом.

Щастя вам і добра.

Нехай благословить вас Всевишній!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування