КІВАЛОВА І КО ЗВІЛЬНИЛИ. ЯНУКОВИЧА НЕ ВИЗНАЛИ ПРЕЗИДЕНТОМ

П'ятниця, 26 листопада 2004, 23:00
Верховна Рада прийняла в цілому постанову про політичну кризу в Україні, якою визнала такими що не відповідають волевиявленню результати виборів 21 листопада.

Відповідне рішення підтримали 307 депутатів. Проти проголосував 1 комуніст, утримався 1 представник "Єдиної України".

Перд цим Верховна Рада висловила недовіру ЦВК у зв'язку з неналежним виконанням обов'язків, передбачених Конституцією й законами України.

Відповідну постанову підтримало 270 народних депутатів.

Парламент також 228 голосами запропонував президентові України невідкладно внести до 1 грудня на розгляд Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень членів ЦВК та внести кандидатури, попередньо узгодивши їх з депгрупами і фракціями.

Також була пропозиція вносити кандидатури до складу ЦВК на підставі пропозиції голови Верховної Ради й кандидатів, що балотуються на виборах президента України, але Литвин заявив, що вона суперечить Конституція.

Також депутати проголосували 307 голосами визнати необхідним розгляд Верховною Радою 29 листопада 2004 року питання про створення тимчасової слідчої комісії парламенту по розслідуванню масових порушень виборчого законодавства й обставин установлення підсумків голосування на виборчих дільницях, у територіальних виборчих округах і результатів виборів президента України в 2004 році, а також розглянути питання про порядок проведення врочистого засідання Верховної Ради у зв'язку із складенням присяги новообраним президентом.

Крім того депутати проголосували 233 голосами 5-го пункту.

У п'ятому пункті постанови пропонувалося комітету з питань державного будівництва й місцевого самоврядування рекомендується забезпечити підготовку й внесення на розгляд Верховної Ради у дводенний строк законопроекту про внесення змін у закон про вибори президента України або відповідного законопроекту.

У них необхідно передбачити "удосконалення" використання відкріпних посвідчень, заборона голосування за межами приміщень для голосування, уточнити механізми судового контролю за рішеннями, діями й бездіяльністю відповідних суб'єктів виборчого процесу, удосконалити законодавчі механізми забезпечення стабільності діяльності виборчих комісій рівність представництва в них від кандидатів у президенти, у тому числі коректування часток керівних посад у виборчих комісіях.

Крім того, комітету пропонується до 29 листопада 2004 року підготувати проект постанови парламенту про порядок проведення урочистого засідання Верховної Ради у зв'язку із прийняттям присяги новообранним президентом України

У шостому пункті з метою завершення конституційної реформи рекомендується тимчасової спеціальної комісії з доробки законопроектів про внесення змін у Конституцію України забезпечити підготовку й внесення на розгляд парламенту в період з 1 по 3 грудня 2004 року законопроекту про політреформу (№ 4180) за умови, що його текст буде попередньо підтриманий підписами народних депутатів у кількості, необхідному для його прийняття як закону (300 голосів).

Підтримало 6-й пункт 271 депутат.

У сьомому пункті Віктору Ющенко й Віктору Януковичу пропонується терміново провести переговори для подолання політичної кризи й підписання відповідної політичної угоди; призвати представників фракції "Наша Україна" звернутися до своїх прихильників й організаторів акції громадянської непокори до підписання такої політичної угоди, утриматися від блокування органів державної влади й управління, комунікацій й установ, що забезпечують їхнє функціонування, оскільки такі дії, з огляду на зимовий період, можуть привести до негативних наслідків.

Депутати підтримали 261 депутат – "Наша Україна", БЮТ, СПУ не підтримала . Перед голосування Євген Червоненко показував депутатам, що не треба голосувати

У восьмому пункті місцевим органам виконавчої влади й органам місцевого самоврядування рекомендується забезпечити дотримання у своїй діяльності Конституції й законів України, а також безперебійну роботу лікарень, навчальних закладів, транспорту, комунальних служб, підприємств зв'язку, надавати діючу допомогу правоохоронним органам відносно забезпечення конституційних прав громадян. Проголосував 391 депутат.

Місевим органам вдлади пропонується також запропонувати невідкладно переглянути прийняті після 21 листопада цього року рішення й привести їх відповідно до Конституції й законами України.

У дев'ятому пункті пропонується вважати неприпустимими застосування сили проти учасників акції громадянської непокори, що може привести до подальшого загострення конфлікту. Підтримали 279 депутатів.

Десятий пункт закликає представників міжнародного співтовариства більше зважено ставитися до оцінок ситуації в Україні, а також утриматися від підбурюючих й упереджених виступів і закликів, які тільки ускладнюють ситуацію.

Литвин пропонував взагалі вилучити цей пункт. За постанову відповідно дали голосів: "Наша Україна" -1, СПУ – 0, БЮТ – 1. підтримало 242.

Одинадцятим пунктом пропонується доручити голові Верховної Ради невідкладно забезпечити оприлюднення тексту цієї постанови через ЗМІ й перед учасниками мирних акцій, які проходять у Києві. Підтримало 363 депутати.

Рішенням 337 депутатів постанова набуває чинності від дня його прийняття.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування