ПАРТІЯ МОРОЗА ПІДТРИМАЛА ЮЩЕНКА

Субота, 6 листопада 2004, 13:43
Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз підтримає в другому турі президентських виборів Віктора Ющенка.

Відповідну угоду підписали в суботу в Києві Мороз і Ющенко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У цей день відбулося засідання політради СПУ з питання підтримки кандидата в президенти у другому турі.

Напередодні, у п'ятницю політвиконком СПУ схвалив угоду про підтримку Ющенка у другому турі президентських виборів, однак остаточне рішення про його підписання мала ухвалити політрада.

У підготовленій угоді зазначені умови соціалістів по підтримці Ющенка.

Сам Ющенко, його соратниця по коаліції "Сила народу" Юлія Тимошенко прибули до Київського будинок кіно, де проходило засідання політради СПУ.

Разом з Ющенком на політраду СПУ прибули народні депутати Петро Порошенко і Євген Червоненко ("Наша Україна"), Олександр Турчинов (Блок Юлії Тимошенко).

Засідання політради носило закритий характер.

По закінченню засідання на прес-конференції Мороз зачитав основні пункти угоди.

В документі відзначається, що сторони домовилися про ухвалення до 1 січня 2005 року законопроекту про внесення змін до Конституції України (4180) і вступ його в силу не пізніше 1 січня 2006 року.

Ющенко і лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко відповідно до документа зобов'язуються забезпечити активну участь цих фракцій у конституційному процесі.

("Наша Україна" і БЮТ мають 100 і 19 депутатських мандатів відповідно, соціалісти - 20 при конституційному складі 450 парламентаріїв).

Відповідно до угоди, новообраний президент бере зобов'язання по негайному введенню заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення, по скасуванню актів приватизації об'єктів стратегічного значення.

Крім того, після перемоги Ющенко на виборах має бути негайно ухвалено рішення про вивод миротворчого контингенту з Іраку.

Сторони також домовилися про ухвалення закону про порядок відходу від влади нинішнього і наступного президентів України.

В угоді відзначається необхідність якнайшвидшого розслідування резонансних кримінальних справ і залучення до відповідальності всіх причетних до політичних убивств.

В угоді відзначається домовленість про забезпечення добросусідських відносин з Росією і країнами Європейського Союзу.

Крім того, новообраний президент України візьме на себе виконання задач соціального блоку. Зокрема, встановлення рівня мінімальної зарплати на рівні не нижче прожиткового мінімуму, зменшення цін і тарифів у комунальній сфері, поновлення знецінених внесків громадян, безкоштовної освіти й охорони здоров'я

На церемонії підписання, крім Мороза та Юшенка, були присутні лідер БЮТ Юлія Тимошенко, член фракції БЮТ Олександр Турчинов, керівник виборчої кампанії Ющенка Олександр Зинченко, члени фракції "Наша Україна" Петро Порошенко, Євген Червоненко, Роман Зварич, а також депутати фракції Соцпартії.

Мороз посів у першому турі 3-е місце з результатом 5,83%, випередивши комуніста Петра Симоненка (5,03%).

Симоненко заявив, що Компартія не підтримуватиме жодного з двох кандидатів, які вийшли у другий тур. Однак у п'ятницю в нього відбулася зустріч із прем'єром Януковичем.

Лідер Прогресивної соцпартії України Наталя Вітренко, яка зайняла 5-е місце, збирається закликати свій електорат (1,54%) голосувати за Януковича.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News