Івченко не здається "Газпрому" і пропонує поколупатися в пам'яті

Середа, 7 грудня 2005, 12:43

Україна запропонувала ВАТ "Газпром" послідовно підвищувати ціну на частину газу, що постачається їй.

Про це "Інтерфакс-Україна" повідомив голова Комітету з енергетики, транспорту і зв'язку Держдуми Росії Валерій Язєв.

За його словами, з цією пропозицією Україна виступила в ході останнього раунду переговорів з "Газпромом".

З 25 млрд. куб. російського газу, що іде в Україну, Київ пропонує постачати 17 млрд. куб. метрів газу за ціною $50 за 1 тис. куб. метрів, ще 8 млрд. куб. метрів - за ціною від $80-82 на початок року до $90-96 до осені.

Продавати ці 8 млрд. куб. в Україні передбачається через компанію "Росукренерго".

Відповідаючи на питання про переговорну позицію російської сторони, Язєв повідомив, що "Газпром" продовжує наполягати на переході на ціну на газ для України до $160 за 1 тис. кубометрів з одночасним підвищенням плати за транзит з $1,09 до $1,75 за 1тис. кубометрів на 100 км.

Він також повідомив, що парламенти Росії й України можуть ухвалити спільну заяву щодо ситуації в газовій сфері.

Водночас, як повідомляє прес-служба "Нафтогазу", компанія заявляє, що угоди між Росією і Україною, згідно з якими вартість російського газу для України складає 50 доларів за 1000 куб. м., є чинними до 2009 року.

Прес-служба наводить витяг з контракту про умови постачання та транзиту російського газу на період з 2003 по 2013 роки від 21 червня 2002 року, а також доповнення до нього від 9 серпня 2004.

"Згідно з ним, на період з 2005 по 2009 роки встановлені:

фіксована ставка плати за транзит російського газу в розмірі 1,09375 доларів США за 1000 куб. м газу на 100 км відстані, яка не підлягає зміні сторонами;

фіксована ціна на російський газ в розмірі 50 доларів США за 1000 куб. м, яка не підлягає зміні сторонами", - йдеться у заяві.

"Нафтогаз" нагадує про заяву "Газпрому", у якій українську сторону звинувачено в "неконструктивному підході", а позиція компанії ґрунтується на угоді між урядами Росії та України про додаткові заходи із забезпечення транзиту російського природного газу через територію України від 4 жовтня 2001 року.

"При цьому з незрозумілих причин не згадуються інші документи, які регламентують і деталізують умови надання послуг з транзиту російського газу територією України та оплати за нього", - заявляє "Нафтогаз".

У зв’язку з цим "Нафтогаз" зазначає, що правові взаємовідносини між компанією і "Газпромом" регулюються не лише міжурядовими угодами, але й контрактом між компаніями.

"Українська сторона неухильно дотримується й надалі дотримуватиметься досягнутих раніше домовленостей щодо транзиту російського газу територією України... За умови збереження чинних принципів оплати за транзитні послуги російського газу постачання європейських споживачів здійснюватиметься надійно й безперебійно - як це було й раніше", - йдеться у заяві.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування