Ющенко розповів, як він відмовляв собі у російському теплі

Субота, 7 січня 2006, 11:25

Президент Віктор Ющенко заявляє про необґрунтованість критики газових домовленостей з Росією з боку різних політичних сил.

"Можуть критикувати ті, що нічого не тямлять у газовій темі", - сказав він в інтерв’ю каналу НТН.

"Давайте порахуємо, перша позиція – Україна отримала ціну 95 доларів. Подивіться на карті Європи у кого така ціна. Чим ми поступилися? – Нічим. У нас залишився в балансі туркменський газ – 40 мільярдів, на 5 років ми забезпечені стабільно балансом газу – і це саме головне, повірте. Про ціну можна говорити, якщо в тебе є де купувати. Якщо нема де купувати, можна говорити, не говорити – байки це все", - сказав Ющенко.

За словами президента, він "20 разів крутив цю угоду, у різних версіях із червня місяця".

"Те, що досягла сьогодні Україна такого компромісу, я сказав би, що це блискуче досягнення. Я не хочу сказати, що воно вигране, бо є й друга сторона. І правило переговорів, коли кожна сторона встає з переговорів чимось незадоволена, тоді це перше свідчення того, що договір складено правильно", - додав Ющенко.

Він зазначив, що ході переговорів між "Нафтогазом" та "Газпромом" існувало більше двох десятків проектів договорів.

"Це ви не подумайте, що мова йде про якийсь один договір, навколо якого 5 місяців іде колотнеча. Нічого подібного. Нам доводилося разів п’ять зовсім повністю міняти тактику", - сказав Ющенко.

Водночас, за словами президента, в результаті підписання угоди з Росією було "виграно політичне змагання".

"Драма показала, що питання істинної незалежності знаходиться не тільки в політичні площині... Ви бачите, що світ за ці 3 дні уже політично по-іншому почав реагувати на енергетичну безпеку", - сказав Ющенко.

Президент також зізнався, що на другий день після "без п’яти 12" йому стало відоме рішення "Газпрому" про припинення постачання газу в Україні, він у себе в квартирі на 50% скоротив споживання газу.

"Мені такого тепла не потрібно, це не те тепло, яке потрібне Україні", - додав він.

 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News