ICTV звинувачує "Інтер" у плагіаті "Свободи слова"

П'ятниця, 31 серпня 2007, 09:58

Керівництво каналу ICTV звинувачує телеканал "Інтер" у тому, що проект "Свобода із Савіком Шустером" є копією проекту "Свобода слова", який раніше також вів Шустер.

Генпродюсер ICTV Олександр Богуцький побачив у діях конкурентів порушення прав каналу на формат такого шоу, пише газета "Дело".

Топ-менеджер також не виключив, що конфлікт навколо телепередачі може мати продовження в суді.

Характерно, що навіть час виходу програм "Свобода слова" і "Свобода із Савіком Шустером" збігається. Так, у п'ятницю на "Інтері" програма почнеться о 20.30, на IСTV - о 21.30.

"Я поки не вирішив, чи потрібно просити суд захистити наші права як власника формату і зупинити інтерівське шоу, що дуже схоже на запозичене", - сказав Богуцький.

У відкритому листі на сайті в профільному інтернет-виданні "Телекритика" генпродюсер ICTV звернувся до експертів телеринку з проханням оцінити ситуацію.

Богуцький уточнив, що пропонував власникам "Інтера" придбати формат "Свободи слова", однак його пропозиція їх не зацікавила: "Вони чітко сказали, що Савік не планує робити політичну передачу, і в його пріоритетах соціальний проект".

"Можна згадати прецеденти купівлі аналогічних форматів на ринку. Наприклад, "Інтер" купував формат BBC "Великі українці", "1+1" – "Танці з зірками". Схема продажу формату така - телекомпанія купує авторські права, бренд і ліцензію на кожну окрему програму. Це звичайна практика", - пояснює менеджер.

Однак, за словами Богуцького, власник "Інтера" Валерій Хорошковський особисто його завірив, що формат нової програми "Свобода із Савіком Шустером" буде відрізнятися від "Свободи слова".

За словами видання, на "Інтері" неохоче коментували претензії конкурентів. "У нас немає суперечки, зараз це тільки заяви. Якщо буде позов, тоді буде що коментувати", - пояснив член правління телеканалу "Інтер" Володимир Грановський.

Сам Шустер більш емоційно оцінює позицію колишніх роботодавців. Він нагадав, що проект "Свобода слова" він вів ще за часів роботи на російському телебаченні.

У 2004 році цей проект був відзначений призом Академії російського телебачення "Теффі" як краще шоу року. При цьому Шустер відмовився уточнювати, чи були в нього які-небудь домовленості з Богуцьким при переході на "Інтер".

У свою чергу директор компанії "Кортекс", що досліджує медіаринок, Андрій Колєснік вважає, що в ICTV немає підстав позиватися до "Інтера". "За неперевіреною інформацією, формат належить Савіку Шустеру", - каже Колєснік.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування