Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Серед голів облрад назріває бунт проти "утисків російської мови"

Понеділок, 26 листопада 2007, 16:54

Голова Харківської облради Василь Салигін поставив свій підпис під зверненням ініціативної групи з проведення у Сєвєродонецьку другого з'їзду депутатів рад усіх рівнів.

"З'їзд не буде розглядати політичні питання, він буде присвячений гуманітарним питанням і проблемі російської мови в Україні", - зазначається у повідомленні на сайті Харківської облради.

Разом із Салигіним звернення під назвою "Досить мовчати! З'їзд в Сєвєродонецьку. Правда и вимисел" підписали також голови Дніпропетровської, Херсонської та Полтавської облрад Володимир Демьохін, Юрій Вілкул та Олександр Удовиченко.

Раніше звернення вже підписали голова Луганської облради Валерій Голенко, перший заступник голови Верховної Ради Криму Сергій Цеков, мери Сімферополя та Миколаєва Геннадій Бабенко і Володимир Чайка.

Крім того свої підписи поставили секретар Донецької міськради Микола Левченко та народний депутат, член Партії регіонів Вадим Колесніченко, повідомляє УНІАН.

На думку авторів звернення, українське суспільство "вкрай радикалізоване", і "протистояння, підігріте низкою виборів", "загрожує перейти всі допустимі межі".

Вони переконані, що причини радикалізації лежать у гуманітарній сфері: "видавлюється і утискується російська мова", російськомовні громадяни України "прирівнюються до "п'ятої колони", "гітлерівські поплічники" оголошуються "новими героями України", а "воїни-визволителі Великої Вітчизняної війни – окупантами".

Автори вважають, зокрема, що в Україні провадиться "насильницька і швидкісна українізація", ідеологічною платформою цих дій є "розмови про "титульну націю" і обов'язковості будівництва моноетнічної держави".

Погодитися з цим, на думку підписантів, означає "відторгнути досвід людства за останні два сторіччя та випустити з пляшки небезпечного джина розпалювання національної ворожнечі, відродження агресивного націоналізму і нацизму, які піднімають голову, в тому числі й через те, що ми мовчимо".

Як відомо, перший з'їзд депутатів у Сєвєродонецьку відбувся за часів Помаранчевої революції, на ньому обговорювалася можливість створення федерації.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування