Рудьковський влаштував у суді "допит із пристрастю"

Середа, 24 вересня 2008, 14:17

Екс-міністр транспорту і зв'язку Микола Рудьковський не відмовлявся прямо оплатити свій чартер у Париж держпідприємству "Служба міжнародних автомобільних перевезень" (СМАП), але і не виявив ініціативи в покритті витрат на цей політ.

Це випливає зі свідчень гендиректора СМАП Анатолія Ткаченка, даних у вівторок у ході засідання Печерського райсуду Києва у справі Рудьковського.

Як пише "Комерсант-Україна", Ткаченко повідомив, що за контрактом із Мінтрансом, міністр не має права розпоряджатися коштами і майном держпідприємства СМАП.

На запитання, чи ввіряв він Рудьковському якісь кошти свого підприємства, "наприклад, 392 тис. грн, сплачені за чартерний рейс у Париж", Ткаченко відповів: "Ні, я не підписував відповідного розпорядження".

Адвокат Рудьковського поцікавилася, які заходи вживав Ткаченко, щоб повернути СМАП гроші, сплачені авіакомпанії, яка здійснила чартерний переліт.

"Ви намагалися стягнути ці кошти з Міністерства транспорту, з Challenge Aero, з Миколи Рудьковського особисто?", - запитала адвокат. – "Ні. Я звернувся з заявою в СБУ", - відповів Ткаченко.

На запитання адвоката: "Міністр відмовляв вам у поверненні коштів, які ви вважаєте незаконно перерахованими?" - гендиректор СМАП відповів: "Ні, не відмовляв. Але і не виявив наполегливості в погашенні цих збитків".

Після адвоката допит свідка продовжив підсудний. "Я мав право летіти чартером, який оплатив СМАП?", - запитав Рудьковський.

"Мав, але за правильно оформлених документів. Станом на 10 червня 2007 року, коли був здійснений рейс, жодного документа, який дає міністрові транспорту право летіти чартером, у СМАП не було", - відповів Ткаченко.

"На мою думку, рахунок за чартерний рейс і акт виконаних робіт з'явилися тільки в липні, за допомогою мого першого заступника Степана Деркача, який звернувся за цим у компанію Challenge Aero, після того як Рудьковський дав йому вказівку", - додав гендиректор СМАП.

Рудьковський запитав: "Якщо ви вважали проплату незаконною, чому ви не доручили головному бухгалтеру відкликати кошти? Банки можуть це зробити".

Ткаченко відповів: "Я не скасовував банківські операції, тому що головний бухгалтер запевнила мене, що Степан Деркач вирішить із заступником міністра Катериною Фоменко питання про дозвіл такої оплати й одержання додаткових документів".

На питання судді, яких документів не вистачало, Ткаченко уточнив: "Технічного завдання із відрядження в Париж, доручення про оплату потрібної суми, а також узгодження і корекції фінансового плану".

На запитання Рудьковського, чому, якщо цих документів не вистачало, Ткаченко не звернувся в міністерство чи особисто до міністра, Ткаченко відповів, що "не звертався, тому що цим питанням займався Степан Деркач".

На запитання, хто несе відповідальність за те, щоб при оплаті СМАП мало всі необхідні документи, Ткаченко відповів, що відповідальність за це несе керівництво СМАП і особа, яка дала доручення головному бухгалтеру зробити перерахування.

У ході подальшого допиту з'ясувалося, що за результатами перевірки КРУ Києва фінансово-господарської діяльності СМАП у частині витрат на чартерний рейс до Парижа було складено два адмінпротоколи за порушення посадових інструкцій: щодо головбуха СМАП і бухгалтера, який займався оформленням цієї поїздки.

Ткаченко також відзначив, що за міністра Рудьковського на закордонні відрядження було витрачено "більше всього коштів підвідомчих підприємств".

Наступне засідання суду відбудеться 2 жовтня

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування