ООН хоче зробити з України "донора" через її потенціал

П'ятниця, 26 вересня 2008, 15:43

ООН закликає Україну допомогти пом’якшити глобальну продовольчу кризу.

Про це повідомляє представництво ООН в Україні.

В Україні з офіційним візитом перебуватиме заступник директора Всесвітньої продовольчої програми ООН Пауелл, який планує зустрітися з представниками українського уряду та міжнародних організацій.

Візит делегації ВПП ООН відбувається у світлі обговорення можливого внеску України у зміцнення глобальної продовольчої безпеки шляхом постачання українського зерна.

22 вересня 2008 року, ВПП ООН закликала виділити 460 млн. дол. США, потрібних щоб нагодувати 9,6 млн. голодних людей, які постраждали від наслідків засухи та високих цін на продовольство та перебувають на межі голодомору в Ефіопії.

Останні події

На думку виконавчого директора ВПП Джозетт Ширан, в регіоні північно-східної Африки (Африканський Ріг) очікується найгостріша гуманітарна криза після 1984 року, а Ефіопія знаходиться у найгіршому становищі посеред країн цього регіону. Вже зараз мільйони людей зазнають надзвичайних страждань і терміново потребують їжі.

Візит заступника виконавчого директора ВПП ООН до Києва є результатом активних переговорів між посадовцями України та ВПП і відповіддю на звернення ООН до України 15 липня 2008 року щодо глобальної продовольчої безпеки та продовольчої кризи в Ефіопії, а також можливої допомоги з боку України.

"Для України це – виняткова можливість відкрити новий вимір її історичного партнерства з ООН і приєднатися до лав донорів ВПП. Водночас, зробивши цю особливу пожертву на користь населення Ефіопії, яке перебуває на межі голодомору, Україна має можливість продемонструвти свою відданість справі запобігання голоду", - зауважує координатор системи ООН в Україні О’Доннелл.

"ООН і ВПП належним чином сповістять усьому світові про ініціативу України та її внесок у підвищення глобальної продовольчої безпеки та, зокрема, забезпечать відповідну гласність таким заходам у боротьбі з голодом, добре усвідомлюючи страждання, яких зазнав український народ під час Голодомору 1930-х років", - додає він.

О’Доннелл каже, що "це також могло б вивести Україну на ринок закупівель ВПП, враховуючи значний обсяг цьогорічного виробництва зернових і експортні можливості України".

Як зазначається у повідомленні, лише цього року Україна має небувалий урожай, - близько 45 млн. тонн зернових, - із яких 15 млн. можна експортувати, при цьому без особливого впливу на обсяги внутрішнього споживання та державні запаси. А потенційний обсяг виробництва становить більше 100 млн. тонн.

Тож, на думку експертів ООН, Україна, має колосальний потенціал для здійснення гуманітарних продовольчих пожертвувань, а також для продажу продовольства на пільгових умовах, враховуючи істотний обсяг цьогорічного виробництва зерна та експортні можливості країни.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування