Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газові борги покрили за рахунок валютних резервів

Вівторок, 23 грудня 2008, 18:13

Президент Віктор Ющенко заявляє, що питання про борги "Нафтогазу України" перед "Газпромом" знято.

Про це він заявив під час своєї підсумкової річної прес-конференції.

"Оскільки у грудні склалася ситуація, коли в уряду немає жодної копійки, щоб розплатитися за газ, я поставив це питання перед Нацбанком", - зазначив президент.

"Ми домовилися в рамках місії, що для розрахунків по частині газового боргу ми використаємо валютні резерви НБУ", - заявив Ющенко. При цьому він наголосив, що "Нацбанк не повинен мати ніякого відношення до цих платежів у класичній ситуації".

"Ми знайшли цей компроміс і вирішили, що краще йти таким шляхом. Тому 800 млн. дол. було заплачено платежем із резервних фондів, більше 200 млн. дол. - інкасовано виручку "Нафтогазу України", частину боргу реструктуризовано на січень-лютий по поверненню з платежів споживачів", - пояснив президент.

"Таким чином на сьогодні це питання вирішено", - наголосив Ющенко.

При цьому президент наголосив, що "це не поточне споживання, це споживання майбутнє, по якому Україна розрахувалася". "Це серйозна відмінність від претензій по поточних розрахунках", - додав він.

На початку президент зауважив, що проблема газових боргів не в тому, що споживачі не розплачуються за спожитий газ.

"Проблема в тому, що уряд в цьому році вирішив сформувати найбільші запаси газу. Очевидно логіка була така: ціна газу наступного року не прогнозується, вона може бути ще вищою. Доцільно було б газ за ціною 179,5 дол. закачати в сховища і ним покривати баланс споживання 2009 року", - пояснив Ющенко.

"Схема хороша, ідеальна за умови, якщо розраховуватися за той газ, що постачається як сезонна потреба. Проблема уряду і "Нафтогазу" в тому, що він накопичив сезонний газ, який не спожитий і який нікому платити, бо немає споживання", - продовжив президент.

"Цей газ брався тоді, коли газ на ринку ніхто не купував. І таким чином давалися робочі місця в тому числі і в Росії, для тих, хто видобував газ. Але це емоції. Я переконаний, що за кожен куб газу Україна має бути забезпечена платежом", - додав він.

За словами Ющенка, "коли виникло питання, як поступати з цими платежами, президент зайняв позицію, яка складається з відповіді двох контекстів".

"Контекст перший – якщо цей газ нам не потрібен, ми повинні його повернути туди, звідки взяли. Хто закачує газ сезонного споживання у підземні сховища? Постачальник, не споживач. Якщо немає грошей, щоб сформувати запас, тоді треба жити так, як живуть всі", - зазначив Ющенко.

"Або ми повністю розраховуємося за газ, що закачали по ціні поточного року, або ми змінюємо власника цього газу і передаємо його або "Газпрому", або тій структурі, що здатна розпорядитися з ним на внутрішньому чи зовнішньому ринку", - додав президент.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування