"ГАЗПРОМ" ЗАЯВЛЯЄ, ЩО "НАФТОГАЗ" ЙОГО ШАНТАЖУЄ

Середа, 31 грудня 2008, 12:28

Заява "Нафтогазу України" про конфіскацію з 1 січня газу, що надходить з Росії, і про відмову від гарантій його постачання у Європу, є грубим порушенням раніше досягнутих домовленостей і шантажем.

Про це в середу заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, повідомляє Интерфакс.

Відповідаючи на питання журналістів, чи дійсно керівництво Газпрому одержало відповідного листа від "Нафтогазу України", Купріянов зазначив, що якщо факт цього листа вже став відомий ЗМІ, то він може підтвердити, що такий лист отримано.

"Мова йде про грубе порушення підписаного і чинного документу про транзит російського газу в Західну Європу, а простіше кажучи, про шантаж з української сторони не тільки Росії, але і країн Західної Європи", - заявив Купріянов.

Раніше російське державне інформагентство РИА Новости з посиланням на інформоване джерело в Києві повідомляло про лист "Нафтогазу" на адресу "Газпрому".

У ньому "Нафтогаз України" нібито заявив про неготовність забезпечувати транзит газу з Росії в Європу по території країни і попередив про можливість його конфіскації.

"Сьогодні керівництву "Газпрому" було надіслано офіційний лист "Нафтогазу України". У листі відзначається, що у випадку неузгодження у терміновому порядку умов транзиту і поставок газу, а також непідписання відповідних документів з 1 січня 2009 року в НАК "Нафтогаз України" відсутні легітимні підстави для прийняття в газотранспортну систему України природного газу, що надходить з території Росії, і його переміщення через митний кордон України", - заявив співрозмовник агентства.

"У листі буквально написано, що при надходженні в газотранспортну систему України такого газу він буде ідентифікований як газ невизначеного власника, що може привести до його вилучення (конфіскації) відповідно до законодавства України. Також зазначається, що в зв'язку з вищесказаним "Нафтогаз України" буде змушений попередити про цю ситуацію країни Європейського Союзу", - сказав він.

***

У "Нафтогазі" "Українській правді" поки не змогли ні підтвердити, ні спростувати факт існування листа на адресу "Газпрому".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування