Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фірташу цікаво, куди Тимошенко поділа гроші "Нафтогазу"

Неділя, 11 січня 2009, 09:00

Співвласник компанії РосУкрЕнерго Дмитро Фірташ вважає, що "Нафтогаз України" не зможе розрахуватися за газ перед "Газпромом" в 2009 році, незалежно від його ціни.

"Головна проблема 2009 р. в тому, що незалежно від ціни, яка буде вказана в контракті, "Нафтогаз" не в змозі організувати збір цих грошей і розрахуватися за отриманий газ", - сказав Фірташ в інтерв'ю газеті "Відомості".

За його словами, "Газпром" знову опиниться за ситуації, коли "Нафтогаз" не зможе розрахуватися за газ, хоча в Україні цей газ і буде сплачений споживачами".

Фірташ підкреслив, що в 2008 р. всі українські споживачі за газ розраховувалися з "Нафтогазом".

"Весь газ за ціною $320 продавав "Нафтогаз". І ось у мене виникає те ж питання: куди ж ці гроші йшли? Сьогодні "Нафтогаз" повністю знаходиться під контролем уряду, очолюваного Юлією Тимошенко. Це питання потрібно ставити їй", - відзначив бізнесмен.

"Особливо цікаво, звідки з'явився цей борг в $2,1 млрд. Насторожує той факт, що "Нафтогаз" розрахувався з "Газпромом" не грошима, отриманими від продажу газу, а кредитами, виданими нацбанком України. Тобто він не тільки зібрав гроші з українських споживачів і кудись їх подів, але ще й заліз у кредити!", - додав Фірташ.

Він також вважає, що у разі виключення РУЕ з схеми постачань російського газу до України компанія "залишиться як мінімум на українському ринку, як бізнес на розподільному ринку, і не факт, що вона не залишиться на експорті".

"Ми весь час дотували Україну приблизно на $1 млрд на рік, і цю невдячну справу потрібно закінчувати. RUE ніколи не заробляла на Україні, дотуючи її тільки за рахунок експорту. Хай тепер хтось інший дотує!", - відзначив Фірташ.

Він додав, що RUE придбала контрольні пакети облгазів в Україні й контролює 75% обсягу газу, що продається в Україні (майже 50 млрд куб. м газу на рік). "Газ реально продає не "Нафтогаз України", а облгази. RUE добре перестроїлася на відміну від "Ітери" і Eural Trans Gas (попередні посередники в торгівлі російським газом в Україні)", - сказав бізнесмен.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...