Яценюк хоче влаштувати український Нюрнберг

П'ятниця, 19 червня 2009, 17:02

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк вимагає від політиків першого ешелону дати чіткі відповіді на питання, "що сьогодні розколюють Україну".

Про це він заявив на прес-конференції в Івано-Франківську, повідомляє прес-служба "Фронту змін".

"Нас завели у формат, який фактично розриває державу. Я перерахую усі питання, які були привнесені з 2004 року. Перше – мова, друге – НАТО, третє – ОУН-УПА і друга Світова війна, четверте – Росія чи Європа, п’яте, що з’явилося, – міжнаціональні питання, та шосте – перебування Чорноморського флоту Росії в Україні", – сказав він.

При цьому Яценюк зазначив, що готовий розповісти про свою позицію щодо кожного питання.

"Я не знаю позиції щодо НАТО жодного українського політика першої лінії. У принципі лише в Ющенка позиція більш-менш зрозуміла, а в усіх інших політиків – ні", – сказав він, додавши, що сьогодні іншої системи безпеки, яка б могла стати альтернативою НАТО, у світі не існує.

Проте, на думку Яценюка, рішення щодо вступу України до НАТО має приймати народ на всеукраїнському референдумі. "Однак не слід забувати, що Україну в НАТО не кличуть", - додав він.

Щодо мови Яценюк заявив, що "сьогодні не може бути жодної дискусії щодо внесення змін у статті Конституції, які стосуються мовного питання".

"Для нас люди, які спілкуються російською мовою, не вороги", - сказав він, додавши, що російська мова єдина, яка захищена українською Конституцією.

Він також наголосив, що не можна примушувати суспільство говорити лише українською, проте слід зробити українську мову конкурентною.

Говорячи про дискусії навколо різних національностей, Яценюк заявив:

"Мене вражає позиція, коли Україна – європейська держава – порушує національні питання. Я буду боротися за кожного росіянина, єврея, поляка, німця, що є українським громадянином. А тим радикальним силам, що сіятимуть протистояння, я влаштую український Нюрнберг, який засудив фашизм і нацизм".

Щодо Чорноморського флоту Росії Яценюк наголосив, що це питання не стоїть сьогодні на порядку денному.

Він зазначив, що є тимчасова угода, згідно з якою Чорноморський флот РФ може перебувати на українській території лише до 2017 року.

"Це прописане в українській Конституції, не можна йти проти волі народу", – заявив Яценюк, додавши, що Україна насамперед повинна дбати про власний український флот.

Щодо ОУН –УПА лідер "Фронту змін" заявив: "Я глибоко шаную усіх українських героїв і патріотів, які боролися за визволення України. Вони боролися з різних сторін. Двадцять мільйонів українців знають правду про це, а 26 – не знають. Я був на сході України і якби хотів стати президентом Західної України, то я б це питання лінійно вирішив. А що робити з 26 мільйонами українців, які знаходяться під пропагандою?! Вони повинні дізнатися правду. Дайте мені час і я вирішу це питання".

Щодо Росії та Європи Яценюк наголосив, що немає сумніву, що кінцевою метою для України є вступ до ЄС, "але не можна забувати, що в ЄС Україну ніхто не кличе".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News