Кримські татари обіцяють перекрити Україні дорогу в Євросоюз

Вівторок, 9 червня 2009, 10:21

Кримські татари мають намір звернутися до структур Європейського Союзу й ООН у зв`язку з порушенням їхніх прав в Україні.

Про це заявив один із координаторів акції протесту перед будівлею Кабінету міністрів, представник громадської організації "Авдет" Рінат Шаймарданов.

"Україна рветься в Євросоюз. Україна позиціонує себе як правова демократична держава. Водночас ми на власному гіркому прикладі бачимо, що Україна - така ж антидемократична тоталітарна держава, як і сталінський Радянський Союз. Пройшло вже 18 років, як кримські татари повернулися на батьківщину, але й досі ми не маємо землі, не маємо будинків, не маємо навіть статусу репатріантів", - сказав він, повідомляє уніан.

"Усередині країни йде неприкрита дискримінація кримських татар, і особливо явно це проявляється в земельному питанні", - додав Шаймарданов.

Координатор акції заявив, що "якщо Україна вважає проблеми кримських татар малозначними", вони зроблять так, що кримськотатарська проблема стане головною проблемою України.

"Ми перекриємо Україні дорогу в Євросоюз. Кожна місія Ради Європи, всі підрозділи ООН, уряди всіх країн, що входять до Євросоюзу, одержать інформацію про геноцид, що відбувається в наші дні в Україні. Ми зробимо все, щоб світ дізнався про справжнє обличчя української влади", - сказав Шаймарданов.

"Ми заявляємо, що країні, що має антидемократичний уряд, грубо зневажає права корінних народів своєї країни, немає місця в цивілізованій світовій спільноті й немає місця в ряді правових демократичних держав Європейського Союзу!", - додав він.

Представник громадської організації підкреслив, що акція кримських татар перед Кабміном поки не привела до якихось результатів.

"Проти учасників акції почалися репресії: міліцейські рейди по місцях ночівель, телефонні дзвінки з погрозами й вимогами припинити акцію, пікетників почали залякувати одягнені в штатське кремезні молодики з армійською стрижкою, телеканалам і журналістам заборонили давати інформацію про акцію", - сказав він.

Шаймарданов також повідомив, що учасники акції провели перші консультації в представництві Ради Європи, звернулися за підтримкою до відомих правозахисників.

За його словами, найближчими днями буде підготовлено звернення до урядів країн – членів Євросоюзу, до ООН, до Генеральної асамблеї Ради Європи та інших міжнародних організацій.

Учасники акції тримають плакати англійською мовою: "Land - to people!", "NO for genocide of Crimean Tatars!", "The policy of the Cabinet of Ministers – is the policy of genocide!", "1944-2009 – the genocide of Crimean Tatars continues!", "15000 families have no houses ought to the Cabinet of Ministers!", "Land conflicts in Crimea – the fault of the Cabinet of Ministers!", "Ukraine + Genocide = Eurointegration???".

Як відомо, кримські татари почали акцію протесту перед будівлею українського уряду в середині квітня з вимогою передати землю в Криму зі сфери управління Міністерства оборони, Міністерства аграрної політики й Академії аграрних наук в сферу управління місцевих органів влади для подальшої передачі кримським татарам.

15 квітня прем`єр Юлія Тимошенко на засіданні уряду доручила міністру охорони навколишнього природного середовища Георгію Філіпчуку врегулювати проблеми кримських татар, які пікетують будівлю Кабінету міністрів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування