Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Яценюк: Тимошенко тягне Україну в кабалу до Москви

Середа, 26 серпня 2009, 12:41

Арсеній Яценюк звинувачує Юлію Тимошенко у здачі Росії економічних інтересів України.

Про це він сказав в інтерв’ю коментуючи плани уряду в сфері зміцнення енергетичної незалежності, повідомляє прес-служба "Фронту змін".

"Про що ви говорите? Яка енергетична безпека? Оптимістичні заяви уряду Юлії Тимошенко – брехня від першого до останнього слова. Зменшення поставок російського газу не зміцнить енергонезалежність України, а поставить нашу державу на коліна. І я можу довести це цифрами", – підкреслив Яценюк.

За його словами, згідно із підписаними при Юлії Тимошенко контрактами, "Газпром" має право оштрафувати "Нафтогаз України" за невибраний у повному обсязі газ на великі суми.

"Нам доведеться на колінах просити Росію не застосовувати штрафні санкції, а значить – знову треба буде віддати щось взамін, адже, як відомо, "Москва сльозам не вірить", - зазначив лідер "Фронту змін".

Яценюк зауважив, що "Газпром" ще жодного разу не застосовував штрафні санкції, але просто так він від своєї вигоди не відмовиться".

"А уряд Тимошенко готується вкотре здати інтереси України. В "Газпромі" все прекрасно розуміють і чекають моменту, щоб вичавити із ситуації максимум вигоди. Ясна річ, що уряд Юлії Тимошенко почне переговори й благатиме не застосовувати проти України штрафних санкцій", - зауважив він.

"Як вчинить "Газпром"? Російська сторона гратиме на перспективу: після гучних публічних вимог заплатити штраф, у кулуарному спілкуванні буде запропоновано ще більш кабальний для України контракт, або ж "Газпром" отримає ще більшу частку на українському ринку газу. Ця ситуація – наслідок усіх попередніх газових переговорів, коли послідовно й бездарно здавали енергетичні інтереси України", – вважає Яценюк.

Він зазначив, що наступного року Тимошенко обіцяє знизити споживання російського палива на чверть - до 25 мільярдів кубометрів газу.

"Оскільки на енергозберігаючі технології досі немає ні грошей, ні часу, зниження споживання газу можливе знову ж таки лише за рахунок скорочення промислового виробництва і відключення теплопостачання. Виходить, за ширмою розмов про енергонезалежність відбувається деіндустріалізація країни", - заявив Яценюк.

Прем’єр Юлія Тимошенко 20 серпня у Львові заявила, що цьогоріч Україна закупить у Росії для своїх потреб 33 мільярди кубометрів газу, а 2010 року – усього 25 мільярдів кубометрів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування