Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У полку президента били солдат і брали побори

Вівторок, 24 листопада 2009, 09:43

Нещодавно військовий місцевий суд Київського гарнізону засудив двох офіцерів президентського полку за побори і знущання над солдатами.

Більше за всіх "вирізнився" заступник командира роти почесної варти, 24-річний офіцер Володимир Кравченко, пише "Сегодня".

З вироку суду випливає, що Кравченко з грудня 2008 року по липень нинішнього неодноразово і жорстоко бив солдат: за те, що один неправильно підійшов до офіцера, інший - заїкався при доповіді, а третій - припуститися помилки в книзі добових нарядів.

Усього в справі - 28 потерпілих. Були випадки, коли Кравченко бив солдат за повільну відповідь, неправильне розміщення тапочок і те, що один з військовослужбовців не зміг знайти потрібний диск із фільмами.

Бив кулаками, ногами, подушками і навіть сплетеними між собою трубками від системи переливання крові. Нерідко - будучи п'яним, пише видання.

У суді Кравченко сказав, що в такий спосіб він хотів принизити військовослужбовців і показати свою перевагу над ними, але визнає, що діяв протизаконно і кається у вчиненому.

Суд узяв до уваги, що Кравченко активно сприяв розкриттю злочину, на службі характеризувався позитивно, а також у нього є малолітня дитина. Усе це пом'якшило покарання.

"Суд засудив офіцера до трьох років обмеження волі і позбавив звання "старший лейтенант" - покарання він відбуває у виправному центрі відкритого типу", - розповів військовий прокурор Київського гарнізону Микола Лисий, під чиїм керівництвом розслідувалася ця кримінальна справа.

Він зазначив, що факти насильства виявив командир військової частини Віктор Плахтій і відразу ж сповістив про це в прокуратуру.

"Наскільки я знаю, у полку це перший такий волаючий випадок, що, насамперед, боляче вдарив по самому командиру. Я знаю, що він паше в полку по 12-14 годин на добу, багато хто його вважає перспективним і талановитим військовим", - розповів начальник прес-служби Міноборони Ігор Халявинський.

Разом з тим неофіційно військові сходяться в думці, що полк - це величезне господарство, сотні людей, і зазирнути вчасно в кожну казарму у командирів немає можливості.

Військовий місцевий суд Київського гарнізону засудив також 29-річного капітана Андрія Мельника, командира взводу президентського полку і за сумісництвом офіцера-психолога.

Як слідує з вироку суду, Мельник на вихідні дні створював солдатам заборони, а за право не дотримуватися їх, за допомогою свого підлеглого, одержував гроші.

Суд покарав Мельника двома роками обмеження волі. Капітан (уже розжалуваний судом) не визнає своєї провини і подає апеляцію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:52
фотоWSJ: Виробник пластикової тари з Харківщини організував збір далекобійних дронів
01:57
У Криму пролунали вибухи. Перекривали Керченський міст
01:26
Білий дім не коментує постачання зброї в Україну з міркувань безпеки, але це відбувається швидко
00:25
Попри зв'язки з Кремлем, Червоний Хрест вирішив не призупиняти діяльність російського відділення організації
23:46
Україна та США провели треті переговори про безпекову угоду
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
23:07
відеоЗеленський: Важливо, щоб була чітка комунікація з рідними полонених
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
Усі новини...