Кандидати на крісло вже розібрали банки

П'ятниця, 6 листопада 2009, 08:10

Кандидати в президенти вже формують свої виборчі фонди і надають перевагу банкам, які належать їх соратникам.

Про це в п'ятницю пише газета "Дело".

Так, за даними газети, прем'єр Юлія Тимошенко планує відкрити рахунок свого виборчого фонду в Брокбізнесбанку.

Основними власниками цієї фінустанови є брати Олександр і Сергій Буряк. Перший є депутатом від БЮТ, другий є главою Державної податкової адміністрації.

Соратники Тимошенко пояснюють вибір банку виключно прагматичними причинами.

"Банк вибирається на підставі досвіду роботи з виборчими фондами (на попередніх парламентських виборах у "Брокбізнесі" був відкритий рахунок виборчого фонду БЮТ)", — пояснює бютівець Руслан Лукьянчук.

"Регіонал " Віктор Янукович, відкрив рахунок свого виборчого фонду в ПУМБі. Цей банк належить найбагатшому члену Партії регіонів Рінату Ахметову. Офіційно коментувати, чому був обраний саме ПУМБ, "регіонали" не захотіли.

Президент Віктор Ющенко відкрив свій рахунок у держбанку – Укрексімбанк. Ощадбанку довірився лідер компартії Петро Симоненко.

Арсеній Яценюк відкрив рахунок фонду в банку "Форум". 63% цієї фінустанови належить німецькому Commerzbank. Великим міноритарним акціонером "Форуму" є Леонід Юрушев, що є основним спонсором передвиборної кампанії цього кандидата.

Кандидат у президенти, а в минулому успішний банкір Сергій Тігіпко вирішив відкрити рахунок свого фонду в "рідній" для себе фінустанові" Бізнес Стандарт".

Цей банк із 2004 року входить у групу "ТАС" (підконтрольна Тігіпку). І хоча в липні 2009 року Сергій Леонідович оголосив про продаж банку "Бізнес Стандарт" західному інвестфонду, інформація про завершення цієї угоди дотепер не була оприлюднена.

Депутат Київради Олександр Пабат довірив свої гроші банку "Хрещатик". Пабат очолює фракцію ГАК, що, у свою чергу, входить у промерську більшість у Київраді. А Банк частково належить Киевміськадміністрації (27,3%, за даними НБУ).

Крім того, 37,3% акцій банку контролюють бізнесмени Андрій Іванов і Василь Хмельницький, які, як відомо, є спонсорами ГАКу.

У деяких політсилах інформацію про обраний банк тримають у великому секреті. Журналістський запит у прес-службу Володимира Литвина так і залишився без відповіді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News