Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вибори президента назвали кроком назад у демократії

П'ятниця, 15 січня 2010, 12:04

В Комітеті виборців вважають кампанію з виборів президента кроком назад у становленні чесних виборів.

Про це йдеться в звіті організації, поширеному напередодні виборів.

Під час кампанії КВУ зафіксував декілька підтверджених  випадків або обґрунтованих повідомлень громадян про здійснення адміністративного тиску на працівників бюджетних та комунальних організацій, застосування службового становища для агітації, "не грошового" підкупу виборців, кримінального втручання у виборчий процес.

Однак ці явища не носили системного характеру і мало вплинули на позиції і уподобання виборців, йдеться у звіті.

Також КВУ відзначає недосконалість виборчого законодавства.

"Сукупність усіх цих факторів дає підстави КВУ стверджувати, що кампанія по виборах Президента 2009-1010 руку стала кроком назад у встановленні в України стандартів чесних та демократичних виборів. Але незважаючи на це, в України залишається шанс провести вибори, результати яких будуть відповідати волевиявленню громадян", - йдеться у звіті.

"Найбільшою загрозою чесності виборів є норма в законі і суперечливі рішення Центральної виборчої комісії щодо включення у списки виборців у день голосування дільничною виборчою комісією", - вказують у КВУ.

"Проблемою може стати голосування виборця за місцем перебування через стан здоров‘я. Через недосконале законодавство для такого голосування виборцю достатньо написати заяву без надання підтверджуючого документа. Оскільки голосування за межами приміщення виборчої дільниці дуже важко проконтролювати, то на цьому етапі можливі зловживання", - йдеться у звіті.

"Станом на 15 січня 2010 року загальна кількість заяв про таке голосування не викликає особливого занепокоєння. Але КВУ фіксував діяльність штабів, спрямовану на значне збільшення таких  заяв в останній, передбачений законодавством день", - вказують у комітеті.

КВУ не виключає, що в окремих регіонах деякі штаби будуть займатися грошовим підкупом виборців або в переддень голосування або безпосередньо на дільницях. Однак, за оцінками КВУ, підкуп під час голосування у першому турі не носитиме масового характеру.

Однією з загроз чесним виборам є низький рівень забезпечення та підготовки виборчих комісій. КВУ прогнозує черги на дільницях, виникнення конфліктних ситуацій, можливі провокації. Не виключена можливість зриву кворуму в комісіях через відмову окремих членів працювати.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...