Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович хоче торгуватися з Росією за газ, як на ринку - своєю мовою

Четвер, 7 січня 2010, 11:58

Віктор Янукович розглядає створення газотранспортного консорціуму між Україною, Росією та ЄС як один із кроків до модернізації України.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда в Україні", даному після Нового року й опублікованому 7 січня.

"Україна має стати надійним партнером у газових угодах і Росії, і Європейського союзу. Тому я розглядаю перспективу створення газотранспортного консорціуму між учасниками цього ринку - Україною, Росією і ЄС - як один із пунктів у проекті модернізації України", - заявив Янукович.

За його словами, "помаранчева команда" у 2005 році зруйнувала колосальну договірну базу, яка була з Росією, - "у результаті чого ми отримали проблеми і з забезпеченням газом, і з оплатою".

"Звичайно, одразу після виборів я ініціюватиму розгляд найбільш гострих газових питань", - заявив Янукович.

"Я не хочу зараз забігати наперед. Вважаю, що той договір, який був підписаний між Україною й Росією в 2009 році, для нашої країни дуже невигідний. Ми отримали найвищу ціну на газ у Європі і найнижчій ціні на транзит газу в Європі", - зазначив він.

"Додам лише, що в основі газових переговорів повинен бути один підхід - ціна на газ і тариф на транзит мають бути справедливими", - заявив лідер "регіоналів".

На запитання, чи планує він якісь кроки в переговорах з Росією, Янукович заявив: "Звичайно!".

"Я вважаю, що ми повинні повернутися до питання створення газотранспортного консорціуму. Це по-перше", - зазначив він.

"По-друге, отримати гарантію прокачування обсягів газу через українську газотранспортну систему як з боку постачальника - Росії, так і з боку споживачів - Європи. А Україна як транзитер готова буде на себе взяти зобов'язання надійності цих постачань. Саме ці принципи мають бути закладені в основу майбутнього договору", - заявив Янукович.

А на запитання, який тариф на транзит і ціну на газ він вважає прийнятними, лідер Партії регіонів відповів:

"Знаєте, коли людина приходить на ринок - там ціни різні. Вона починає шукати шляхи, як їй купити і за якою ціною. І в результаті тільки вона знаходить із продавцем спільну мову, зрозумілу їм двом. Я також хотів би застосувати такий підхід, щоб ми мали можливість домовитися з Росією по всіх спірних питаннях".

Янукович запевнив, що це не буде політичним торгом. "Ми давно і добре знаємо один одного. Ми давно звикли будувати прагматичні взаємовигідні відносини. І ці принципи будуть лежати в основі переговорів (із керівництвом Росії)", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: