Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко заповів берегти українську мову – концепція мовної політики

Понеділок, 22 лютого 2010, 14:45

Президент Віктор Ющенко схвалив концепцію державної мовної політики, пріоритетом якої має бути утвердження української мови.

"Громадяни України, незалежно від етнічного походження, переконань та займаної посади, повинні володіти українською мовою як мовою свого громадянства", - йдеться в концепції, яку президент схвалив своїм указом.

"Володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування, є неодмінною умовою набуття громадянства України", - наголошується в документі.

Також там нагадується, що володіння українською мовою посадовими і службовими особами органів держвлади та органів місцевого самоврядування є однією з обов'язкових умов для зайняття відповідних посад.

У документі нагадується, що відповідно до Конституції в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Разом з тим, "надання статусу державної мови іншим мовам неминуче спричинить не лише швидке витіснення української мови з офіційного спілкування, а й дальше звуження сфери її використання".

Серед пріоритетів програми створення належної законодавчої бази щодо державної підтримки книговидання, ЗМІ, пісенної продукції українською мовою та мовами національних меншин.

Також тут розвиток українського сегмента інтернету та комп'ютерного забезпечення українською мовою, завершення роботи над єдиним загальнонаціональним правописом та забезпечення науково обґрунтованого нормування і вдосконалення української мови.

Серед інших пріоритетів - розвиток національної словникової бази та забезпечення вільного доступу до неї, дослідження і популяризація давніх писемних пам'яток, збереження та вивчення діалектів української мови для її розвитку і збагачення.

Фінансування заходів з реалізації концепції здійснюватиметься за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, інших не заборонених законодавством джерел, зауважується в концепції.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:14
футболНімеччина гарантувала собі п'ять команд у Лізі чемпіонів наступного сезону
01:50
фотоРакетний удар РФ по Одесі: голова ОВА повідомив про наслідки і опублікував фото
01:30
Губернатори РФ скаржаться на атаку БпЛА і пошкодження енергетичної інфраструктури
01:04
Черговий обстріл Одеси підкреслює важливість посилення ППО України – посол США
00:42
Дуда: Головування Польщі в ЄС зосередиться на відбудові та євроінтеграції України
00:04
футбол"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
Усі новини...