Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

КС ДОЗВОЛИВ У ШКОЛАХ РОСІЙСЬКУ МОВУ. Мовний казус з журналістами

Четвер, 4 лютого 2010, 10:34
 

КС визнав неконституційною постанову Кабміну про зобов'язання вчителів говорити на роботі виключно українською.

Відповідне рішення оголосив голова КС Андрій Стрижак, повідомляють "Українські новини".

На думку КС, Кабмін, ухваливши таке рішення, вийшов за рамки своїх повноважень, оскільки це питання може бути врегульовано лише законом, тобто входить до компетенції Верховної Ради.

При цьому КС установив конституційність іншого положення зазначеної постанови Кабміну.

Відповідно до нього в державному і комунальному загальноосвітньому навчальному закладі мовою навчання є українська мова.

Разом з українською мовою в навчально-виховному процесі в таких навчальних закладах також можуть застосовуватися і вивчатися мови національних меншин.

КС мотивував своє рішення в цій частині тим, що вищевказане положення не виходить за рамки Конституції. 

Під час прес-конференції журналіст телеканалу "Роcсия" поцікавився у Стрижака, чи виконуватиметься це рішення КС, оскільки попереднє рішення щодо кінопрокату, на думку російського журналіста, не виконується й досі.

Після того, як голова КС відповів на це питання російською мовою, журналістка телеканалу СТБ Наталія Соколенко поставила йому таке запитання: "Mister Stryzhak, why do you speak Russian in the Constitutional Court of Ukraine?".

Після цього питання українські журналісти зааплодували, а голова КС дещо знітився. Стрижак намагався пояснити свою відповідь тим, що кожен може говорити так, як йому зручно.  

Раніше КС своїм рішенням постановив, що статус державної мови надано українській мові, вона застосовується, зокрема, органами судової влади.

На всі подальші питання протягом офіційної прес-конференції Стрижак відповідав виключно українською мовою, навіть коли вони були поставлені російською.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування