Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейців здивувала виборча кампанія в Україні, але тепер треба мирно

Понеділок, 8 лютого 2010, 13:47
Голосування в другому турі було чесним, попри деякі порушення - тепер головне, щоб кандидати визнали результати.

Про це сказала спостерігач від Європарламенту, лідер фракції "зелених" Ребекка Гармс у розмові з "Deutsche Welle".

"Усі команди спостерігачів від Європейського парламенту під час цього голосування були у Києві або поблизу столиці. Ми вже зібрали наші враження, а також опрацювали інформацію, отриману від спостерігачів від ОБСЄ, які працювали по всій Україні", - зазначила вона.

"Відповідно до наявної зараз інформації, немає жодної критики щодо проведення цих виборів. Все відбувалося коректно. Звісно, були невеличкі ускладнення, як і завжди, але загалом вибори було проведено так само чесно, як і три тижні тому", - додала Гармс.

Вона зазначила, що під час другого туру виборів були "незначні порушення правил", але, на думку міжнародних спостерігачів, вони не вплинуть серйозно на результат.

Спостерігач визнала, що небезпека того, що переможений на виборах не визнає своєї поразки, "звичайно, існує завжди", але "це було б дуже погано для українців, якби знову спалахнув конфлікт між блоками двох кандидатів-конкурентів".

"На мою думку, якщо буде необхідність або якщо Юлія Тимошенко чи Віктор Янукович забажають перевірки результатів голосування, тоді це має стати справою судів. Україна знаходиться у дуже складній соціальній та економічній ситуації. Ця країна потребує стабільності і відповідальних політиків при владі, а не нових сутичок", - сказала Гармс.

Вона висловила побажання, щоб "після визначення чіткого результату виборів кандидати-конкуренти його визнали" і перейшли до політичної діяльності.

А представниця німецького фонду імені Фрідріха Науманна Гайке Дерренбехер вважає, що виборча кампанія в Україні була спрямована виключно на "переділ влади".

Її здивувала передвиборча риторика в Україні: прем'єр Юлія Тимошенко агітувала критично, немов лідер опозиції, а її Віктор Янукович роздавав обіцянки, насамперед, у соціальній сфері, яка не входить до компетенції глави держави.

"Янукович у цій виборчій кампанії позиціонував себе як розважливого, спокійного політика. Очевидно, це додало йому симпатій, хоча з нього й поганий оратор. Схоже, люди втомилися від постійних обвинувачень з боку Тимошенко. У кріслі глави уряду їй було дуже важко грати роль опозиціонерки. Якби вона була в опозиції, вона би точно виграла ці вибори", - сказала Дерренбехер.

Німецький експерт вважає, що сформувати нову більшість у Верховній Раді новому президенту буде нескладно, але вірогідніша ситуативна співпраця.

"Проблема у тому, що в Україні діє логіка "пан або пропав". Або ти при владі, біля годівниці, або ти ніхто. Якщо ти в опозиції, ти непривабливий для олігархів", - сказала Дерренбехер.

А демократії у європейському розумінні в Україні досі немає - і ліберальну ідею європейського штибу в Україні на даний момент ніхто не представляє, вважає вона.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...