Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія може знизити ціни на газ за однієї умови?

Субота, 13 березня 2010, 17:46

Росія може знизити ціну на газ для України на 50-60 дол. за тис. куб., якщо отримає доступ до внутрішнього ринку країни.

Таку думку висловив гендиректор Фонду національної енергетичної безпеки (РФ) Костянтин Симонов в інтерв'ю УНІАН.

"Я не виключаю, що Росія може піти на поступки для України щодо ціни на газ. Компроміс певний може бути знайдено, але й Україна в цій ситуації має піти на певні поступки", - вважає Симонов.

"Я думаю, що в якості такого заходу могла б стати лібералізація українського газового ринку. Тобто відкрити продавцям газу доступ до кінцевих споживачів", - пояснив він.

Симонов зазначив, що зараз схема продажів доволі "крива" і "Нафтогаз", користуючись статусом власника труби, спочатку викуповує газ, а потім знову його продає "Газпромзбут Україна".

Експерт вважає, що знижки в такому випадку можуть бути близько 50-60 дол. за тис. куб. "Ціна за тис. куб. метрів може бути цілком у межах 240-250 дол.", - сказав він.

При цьому Симонов підкреслив, що в чинному контракті ціна взята не зі стелі, а прив'язана до європейських цін.

На його думку, у цьому питанні дуже важливо, щоб Україна і РФ не зайняли радикальних позицій.

Симонов вважає, що в Росії можуть з'явитися "гарячі голови", які вимагатимуть за поступки щодо цін на газ активи. У той же час, позиція України зараз не має полягати в тому, що "дайте газ дешевше, а то у нас економіка завалиться".

Крім цього Симонов підкреслив, що новому уряду доведеться йти на непопулярні кроки і піднімати ціни на газ для населення.

"Не можна населенню та комунальному сектору продавати газ по 75 дол. за тис. куб., як це сьогодні відбувається. Без самообмеження Україна економічну кризу не подолає, і внутрішні ціни на газ будуть все одно збільшуватися незалежно від того, чи вдасться домовитися з "Газпромом", - вважає експерт.

Симонов додав, що це негативно вплине на рейтинг уряду, але це питання відкладати більше не можна.

"Безумовно, Микола Азаров є політичним самогубцем, і на нього покладуть всю відповідальність за ті непопулярні заходи, які потрібно вживати найближчими місяцями. Це стосується і ціни на газ для населення", - сказав він.

За словами Симонова, в Росії свого часу така технологія застосовувалася, коли прем'єри брали на себе відповідальність.

Симонов упевнений, що ймовірність того, що прем'єр зможе швидко й успішно провести економічні реформи, нижче одного відсотка. Він прогнозує, що через це уряд Азарова пропрацює "максимум півроку".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...