Тарифи на газ не зростуть, якщо віддати "трубу" в концесію - Клюєв

Четвер, 18 березня 2010, 23:59

У разі створення газотранспортного консорціуму не буде необхідності підвищувати тарифи на газ.

Про це заявив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв в інтерв'ю журналу "Профіль".

"В усьому, що стосується тарифів, ми будемо вести досить гнучку і грамотну політику. І якщо ми доведемо до розуму той же газотранспортний консорціум, думаю, у нас не буде необхідності підвищувати тарифи", - сказав він.

Крім того, відповідаючи на питання, чи планується повернути РосУкрЕнерго в схему транспортування газу, Клюєв заявив: "Якщо буде газотранспортний консорціум, то взагалі ні про які схеми і мови бути не може".

Також перший віце-прем'єр підкреслив, що газові контракти з Росією, які були підписані попереднім урядом, будуть обов'язково переглянуті.

"Звичайно, це досить тривалий процес. Важливо не зруйнувати працюючу систему, поки ми не домовимося про реалізацію газотранспортного консорціуму", - зазначив він.

"Адже ми ще з 2003 року почали займатися його створенням, і я думаю, що ми відновимо переговорний процес у цьому напрямку. Це повинен бути тристоронній проект. Створюється він українською стороною, Росією та ЄС", - заявив Клюєв.

За його словами, "окремо потрібно прийняти закон про передачу в концесію газотранспортної системи, і після цього передати її газотранспортному консорціуму".

"Ніхто не зазіхає на трубу, все залишається в державній власності. Але за рахунок того, що ми залучаємо до орбіти спільної експлуатації консорціуму і Росію, і країни ЄС, ми залучаємо у ГТС досить серйозні інвестиційні ресурси, які дозволяють її реконструювати", - сказав Клюєв.

"І, найголовніше, ми значно підвищуємо зацікавленість цих країн до транспортування газу через Україну. Це одне з основних питань", - заявив перший віце-прем'єр.

Крім того, відповідаючи на питання, чи буде відновлений експорт електроенергії з України, Клюєв сказав: "Хотілося б, звичайно, щоб ми могли максимально створити умови для експорту електроенергії з України".

"У нас у цій сфері є цілий ряд проектів, вони в нас ще з 2006-2007-го залишилися. На превеликий жаль, жодної цієї програми наші попередники не реалізували, хоча в нас вже фактично вони всі були на стадії отримання фінансування", - зазначив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News