Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні кажуть, що нейтральність втрачає свою актуальність

Четвер, 1 квітня 2010, 08:28

В сучасному світі міжнародно-правовий статус нейтралітету держав втрачає актуальність і не є ефективним для гарантування безпеки і оборони.

Як повідомляє УНІАН, про це йшлося під час засідання "дипломатичного клубу", який пройшов у Києві в середу в рамках спільного проекту Фонду Віктора Пінчука та Фонду Арсенія Яценюка "Open Ukraine".

Колишній заступник державного секретаря США Строуб Телботт зазначив, що "нейтралітет" є абсолютно поважним і актуальним поняттям в контексті міжнародного права. Водночас, на його думку, в сучасних умовах міжнародно-правовий статус держави є неефективним і втрачає свою актуальність.

"З часом концепція нейтралітету почне втрачати свою корисність", - зазначив один із провідним світових експертів у галузі зовнішньої політики і безпеки.

Як він пояснив, в історичному вимірі, коли статус нейтралітету був реалізований в міжнародному праві це означало неприєднання держави до одного із воєнно-політичних блоків, який був ворожим до іншої безпекової організації.

На думку Телботта, в сучасному світі це вже втратило свою актуальність.

У свою чергу колишній верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики, а також екс-генеральний секретар НАТО Хав'єр Солана заявив, що концепція нейтралітету належить минулому в історії людства, а не сьогоденню.

Він навів приклади, коли сучасні нейтральні держави, наприклад, Швеція реалізовують активну і масштабну воєнну і політичну співпрацю в НАТО, що формально не передбачає нейтральний статус.

Колишній міністр закордонних справ України Геннадій Удовенко також зауважив, що нейтральний статус держава не може оголосити, адже він за своєю природою надається і гарантується іншими суб'єктами міжнародного права.

Коментуючи позицію представників чинної української влади про необхідність набуття Україною нейтрального позаблокового статусу, він зауважив, що за таких умов Чорноморських флот Росії повинен бути виведений з нейтральної держави України.

"При нейтральному статусі Україна не є другом Росії", - зазначив з огляду на зобов'язання нейтральної держави Удовенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: