Генсек НАТО: вибори в Україні не змінили ставлення до неї

Четвер, 22 квітня 2010, 09:26

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен каже, що президентські вибори в Україні не змінили ставлення до неї.

Про це він сказав Радіо "Свобода" у Брюсселі перед зустріччю міністрів закордонних справ країн-учасниць Альянсу, яка має відбутися наприкінці тижня.

"Що стосується Грузії та України, то позиція НАТО залишилася незмінною. Ми ухвалили рішення на саміті НАТО в Бухаресті в 2008 році. Згідно цього рішення, Грузія та Україна стануть членами НАТО, якщо вони цього захочуть і задовольнятимуть критерії", - сказав Расмуссен.

"Така ж ситуація і сьогодні. Президентські вибори в Україні не змінили цю позицію. Наші двері залишаються відкритими, якщо сама Україна цього хоче. Ïй вирішувати", - додав він.

"Якщо Україна захоче зосередитися на партнерстві з НАТО, нас це також влаштує. Вирішувати їй самій", - наголосив генсек НАТО.

Расмуссен зазначив також, що покращення стосунків між НАТО і Росією - одна з головних його цілей

"Між нами є розбіжності. Однією такою сферою є Грузія. Ми наполягаємо на її територіальній цілісності. Ми вимагаємо від Росії виконати її міжнародні зобов'язання, включно з угодою про припинення вогню", - сказав він.

"У нас є розбіжності, але разом з тим, у нас є і спільні інтереси в таких сферах, де ми стикаємося із загрозою нашій безпеці, зокрема йдеться про тероризм. Тому разом зацікавлені в успіху в Афганістані, нам однаково загрожує поширення зброї масового знищення, особливо ядерного, загроза ядерного удару, піратство. В усіх цих сферах ми повинні розвивати практичну співпрацю", - заявив генсек.

Водночас, нова російська військова доктрина, яка розглядає НАТО як загрозу Москві, за його словами, "не відображає реальностей сьогоднішнього світу в тому, що стосується стосунків Росії та НАТО", а є "старомодною риторикою часів "холодної війни".

"Північноатлантичний альянс не представляє жодної загрози для Росії, у нас немає наміру нападати на неї. Тому я б порадив Росії припинити цю застарілу риторику і зосередитися на позитивних стосунках і співпраці з НАТО", - заявив Расмуссен.

Як відомо, наприкінці цього тижня міністри закордонних справ країн-учасниць НАТО мають зустрітися в Таллінні - планується, що вони говоритимуть про нову стратегію, реформу Альянсу, ядерну політика та політику "відкритих дверей".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування