Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПАРЄ засуджує спроби виправдати політику Голодомору

Вівторок, 27 квітня 2010, 18:12

Парламентська Асамблея Ради Європи має намір визнати, що сталінський тоталітарний режим став причиною масового голоду на початку 30-х років минулого століття на території колишнього СРСР.

Про це йдеться в проекті резолюції ПАРЄ, який парламентарі мають намір ухвалити у середу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Тоталітарний сталінський режим, що існував у Радянському Союзі, привів до жахливих порушень прав людини, що позбавили мільйони людей їхнього права на життя. І однією з найбільш трагічних сторінок став масовий голод..., який почався наприкінці 1920-х років і досяг свого апогею в 1932-33 роках", - йдеться в документі.

У проекті резолюції наголошується, що "мільйони ні в чому не винних людей в Білорусії, Казахстані, Молдові, Росії і Україні, які входили тоді до складу СРСР, позбавили життя в результаті масового голоду, викликаного жорстокими навмисними діями і політикою радянського режиму".

"В Україні, яка постраждала найбільшою мірою, особливо сильно великий голод вдарив по селянству... Ці трагічні події відомі як голодомор (політично вмотивований голод) і визнані українським законом як акт геноциду українців", - наголошується в проекті резолюції.

У цьому документі констатується, що в Казахстані "кількість жертв масового голоду також ішов на мільйони, причому передбачається, що кількість загиблих по відношенню до всього населення була найбільш високою серед народів колишнього СРСР".

Тут же зазначається, що в Росії голод забрав мільйони життів її жителів як у селах, так і в містах.

"За оцінками, в абсолютному вираженні населення Росії понесло найбільші втрати в результаті радянської сільськогосподарської політики", - йдеться в проекті резолюції ПАРЄ.

У ньому наголошується, що "десятки тисяч селян також загинули в Білорусії і Молдові".

У документі також йдеться, що Асамблея "рішуче відкидає будь-які спроби виправдати подібну згубну політику", а також вітає зусилля, спрямовані на розкриття історичної правди про цю подію".

Асамблея закликає владу всіх країн колишнього СРСР розкрити свої архіви і спростити доступ до них як вітчизняних дослідників, так і експертів європейських держав.

Також вітається рішення української влади заснувати національний день пам'яті жертв голодомору в Україні.

ПАРЄ закликає владу інших країн пострадянського простору зробити те саме стосовно власних жертв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування