Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

ПАРЄ НЕ ВИЗНАЛА ГОЛОДОМОР ГЕНОЦИДОМ

Середа, 28 квітня 2010, 19:29

Парламентська Асамблея Ради Європи відмовилася визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Відповідні поправки до проекту резолюції з даного питання більшістю парламентаріїв Асамблеї були відхилені, повідомляє Інтерфакс.

За визнання Голодомору геноцидом українського народу проголосував 21 депутат, 55 проголосували проти.

Водночас ПАРЄ схвалила резолюцію про вшанування пам'яті загиблих в результаті голоду 1932-1933 років в Україні та інших республіках колишнього Радянського Союзу.

"За" проголосував 81 депутат, "проти" - 4 депутати, утрималися - 3, повідомляє УНІАН.

У документі, зокрема, зазначається, що масовий голод став однією з найтрагічніших сторінок історії народів колишнього Радянського Союзу.

"Мільйони невинних людей в Білорусі, Казахстані, Молдові, Росії та Україні, які були частинами Радянського Союзу, втратили свої життя в результаті масового голоду, створеного жорстокими та навмисними діями і політикою радянського режиму", - йдеться у резолюції.

Депутати ПАРЄ зазначили, що в Україні, яка постраждала найбільше від насильницької колективізації, Голодомор був визнаний геноцидом рішенням Верховної Ради.

Асамблея у своїй резолюції вшанувала пам'ять загиблих від голоду і засудила жорстоку політику сталінського режиму.

Крім того, депутати привітали зусилля з відновлення історичної справедливості, здійснені в країнах, жителі яких постраждали від штучного голоду.

При цьому депутати закликали країни колишнього Радянського Союзу відкрити свої архіви, а істориків - здійснювати спільні дослідницькі програми.

Як відомо, напередодні президент Віктор Янукович у ПАРЄ висловив думку, що Голодомор був загальною трагедією народів СРСР, а не лише українців.



 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування