Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БЮТ: Янукович заводить корупцію в судах "під державний дах"

Вівторок, 1 червня 2010, 14:19
БЮТ вважає, що судова реформа команди Віктора Януковича заводить корупцію в судовій системі під державний "дах", роблячи суди залежними.

"Немає сумнівів, що запропонований Януковичем проект закону "Про судоустрій та статус суддів" є лише імітацією судової реформи, реальною метою якого є укріплення авторитарного режиму в країні", - сказано в заяві Блоку Юлії Тимошенко.

"Діюча влада пропонує суспільству законопроект, який насправді не ліквідовує корупцію в судовій системі, а лише заводить її під державний "дах", роблячи суди керованими і залежними від президента та його оточення", - переконані в БЮТ.

Блок зазначає, що вже сьогодні Вища рада юстиції, яка на дві третини сформована з членів Партії регіонів або "відкритих симпатиків Януковича", наділена правом, "всупереч Конституції та законам України, втручатись у розгляд будь-яких справ, в тому числі і не закінчених провадженням, приймати подання про звільнення будь-якого судді з посади за надуманими причинами".

"За словами голови Вищої ради юстиції Колесніченка, найближчим часом буде прийнято рішення про позбавлення повноважень близько 300 суддів", - зазначається в заяві.

Відповідно до нового законопроекту, члени Вищої ради юстиції також, всупереч рішенню Конституційного Суду, будуть призначати суддів на адміністративні посади, зазначає БЮТ.

"Судова система отримала чіткий сигнал "хто сьогодні буде замовляти музику" - влада готується до наступних виборів та перерозподілу власності, їй потрібні слухняні суди. Суспільство вимагало: "бандитам - тюрми!", але нова влада має намір втілювати у життя інше гасло: "зекам - суди!", - заявляє блок Тимошенко.

"Не дивно, що серед визначених на звільнення суддів переважно опинились ті, хто приймав рішення не на користь бізнес-інтересів членів діючої владної команди, хто відмовлявся "освячувати" санкціоновані ними політичні розправи або персонально не сподобався провладним політикам та членам Вищої ради юстиції", - зазначає БЮТ.

"Досить довго судова система була останнім бастіоном влади, який не був захоплений Партією регіонів. Після прийняття сумнозвісного закону № 2181 цей бастіон було ушкоджено, а у разі прийняття "судової реформи Януковича" він буде повністю зруйнований", - попереджає блок.

За словами БЮТівців, "яскравим прикладом деструктивності "реформування" є положення законопроекту, які стосуються ліквідації ключових повноважень Верховного суду України".

"Схоже на те, що заплановане знищення Верховного суду є персональною помстою Януковича за прийняття у 2004 році цим судом рішення про фальсифікацію результатів виборів президента України у 2-му турі", - вважають у Блоці Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: