Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

СУД ЗОБОВ'ЯЗАВ "НАФТОГАЗ" ПОВЕРНУТИ ФІРТАШУ БОРГ ГАЗОМ

Вівторок, 8 червня 2010, 19:51

У вівторок Стокгольмський суд зобов'язав "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 12,1 млрд. куб. м. газу.

Рішення ухвалено у вівторок, йдеться в офіційній заяві компанії CentraGas Holding AG (Австрія), яка є акціонером RosUkrEnergo, повідомляє УНІАН.

У повідомленні наголошується, що дане рішення підтверджує, що спірний обсяг газу був вилучений "Нафтогазом" з порушенням умов контракту про зберігання газу з RosUkrEnergo, і що "Нафтогаз" зобов`язаний повернути RosUkrEnergo 11 млрд. куб. м газу, що знаходиться в підземних газових сховищах України, на тих же умовах, як і до вилучення.

На додаток, Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив, що RosUkrEnergo одержить від "Нафтогазу" додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м як неустойку за порушення умов контракту.

Це рішення є наступним після раніше ухваленого рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу від 30 березня 2010 року про відшкодування RosUkrEnergo близько 200 млн. доларів за різні порушення "Нафтогазом" умов контрактів з постачання, транзиту і зберігання газу. Дане, раніше ухвалене рішення, також набуває чинності, і тому вказана вище сума має бути тепер виплачена RosUkrEnergo як частина цього нового рішення.

18 травня співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ сказав, що оптимальним рішенням Стокгольмського суду для RosUkrEnergo буде варіант, що зобов`язує Україну повернути вартість 11 млрд. куб. м газу.

"Ми розраховуємо на успішне завершення. Нам хотілося б одержати вартість газу, але нам пропонують обсяги газу", - сказав Фірташ.

Нагадаємо, цей обсяг газу був вилучений Нафтогазом у RosUkrEnergo у 2009 році як компенсація після того, як унаслідок підписання прямого контракту між НАК і "Газпромом" у січні 2009 року RosUkrEnergo було виключене зі схеми постачання газу в Україну і за її межі.

Водночас прес-служба Нафтогаза заявила, що НАК ще не отримала рішення трибуналу.

"У разі надходження відповідного документу, юридичний департамент компанії опрацює його належним чином та зробить свої висновки, про які "Нафтогаз" обов'язково повідомить громадськість", - зазначили у НАК.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування