Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Репортери" дали поради Януковичу

Середа, 21 липня 2010, 08:33
 

Представники міжнародної організації "Репортери без кордонів" упевнені, що в Україні є факти цензури.

Про це заявив генеральний секретар організації Жан-Франсуа Жульяр в інтерв'ю газеті Комерсант.

"Нами в Україні були відзначені факти порушення свободи слова. Деякі журналісти піддавалися фізичним нападам, і неможливо ідентифікувати, хто нападав на них", - розповів він.

Жульяр також зазначив, що організацією зареєстровані багато випадків цензури на телебаченні, зокрема, коли інформація відкликалася з телеефіру, знімалася з випуску новин або просто деякі теми журналістам забороняли висвітлювати.

"У мене залишилося відчуття, що зараз в Україні склалася така ситуація, коли інформація, у якій міститься критика діючої влади, замовчується", - сказав він.

"Ми не говоримо про цензуру на централізованому рівні або що є якась вертикаль, яка займається цензуруванням інформації, але журналістам не дають можливості проводити об'єктивні розслідування й висвітлювати певні теми", - відзначив Жульяр.

Він підкреслив, що в Україні спостерігається "велике злиття політики й ЗМІ в особі власників і менеджерів медіа, і це саме по собі створює передумови для цензури".

"Цього неможливо уникнути в цілому, але нам потрібно провести межу між політично ангажованою інформацією й об'єктивною інформацією, неупередженою журналістикою", - сказав він.

Відповідаючи на питання, які попередні рекомендації він готовий дати президенту Віктору Януковичу, Жульяр відповів: 

"Януковичу ми б порадили чітко позначити свою позицію в питаннях відносин влади й медіа. Він має давати більше інтерв'ю, робити офіційні заяви, які матимуть велику вагу".

"Це не означає, що Янукович мусить сам брати участь у розробці законів, розслідуваннях, але символічно президент повинен зайняти сильну позицію й зняти із себе всі підозри в спробах впливати на медіа", - підкреслив він.

"Зробити так, щоб ні в кого не виникало сумнівів у тому, що президент підтримує свободу слова. Президенту варто приділяти більше уваги тим, хто просить його підтримати свободу слова в Україні", - зазначив Жульяр.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування