Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії розігнали мітинги опозиції. Затримано Нємцова

Субота, 31 липня 2010, 21:40

Російська міліція розігнала акцію протесту опозиції на Тріумфальній площі в Москві.

Затримано 72 людини, повідомляє "Эхо Москвы". Серед них відомий політик Борис Нємцов і лідер "Лівого фронту" Сергій Удальцов.

Як розповів сам Нємцов, на площі він "роздавав книжку "Путін. Підсумки" у кількості одного екземпляра". 

Йому пред'явили звинувачення в опорі співробітникам міліції. На думку Нємцова, влада навмисно створила на площі важкі умови для проведення акції, вони "явно хотіли, щоб була тиснява і всіх розтоптали". 

Пізніше Нємцова та Удальцова відпустили.

У той же час, глава прес-служби ГУВС Москви Віктор Бірюков повідомив, що затримано 35 учасників акції. Він зазначив, що співробітники міліції діяли під час затримань "більш коректно, ніж на попередніх акціях".

 
 
 
 

За оцінкою Бірюкова, в акції брало участь близько 200 осіб, а висвітлювало її приблизно 300 співробітників ЗМІ.

Він також заявив, що під час акції отримав травму і госпіталізований солдат внутрішніх військ МВС РФ. За словами Бірюкова, солдат впав на землю й поранив обличчя розбитим склом.

Водночас член бюро опозиційного руху "Солідарність" Ілля Яшин заявив, що в акції взяли участь 1,5 тисячі осіб.

За його словами, на всіх затриманих оформляють адміністративні протоколи за статтею "непокора міліції", яка передбачає до 15 діб арешту.

"Акція відрізняється від попередніх тим, що люди сьогодні дуже сильно упиралися...В цілому люди провели на площі близько двох годин і, що важливо, не били нікого, не нападали на співробітників міліції, а просто стояли, зчепившись", - зазначив Яшин.

Крім того, частину журналістів, які прийшли висвітлювати акцію опозиції, не пустили на Тріумфальну площу.

Головний редактор журналу The New Times Євгенія Альбац розповіла: "Лейтенант сказав, що у нього вказівка вищестоящого начальства нікого не пропускати...Незважаючи на те, що на мені журналістське посвідчення, нікого не пропускають".

На аналогічній акції в Санкт-Петербурзі міліція затримала 64 людини. У повідомленнях зазначається, що затримання проходили дуже грубо, деяким учасникам розбили голови, дівчат тягли за волосся.

Як відомо, кожного 31 числа у Росії відбуваються акції на захист 31-ї статті Конституції РФ, яка гарантує свободу мирних зібрань.

Газета.ру, Эхо Москвы, Інтерфакс

Усі фото Юрія Тимофєєва, Радіо Свобода

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування