Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Досудове слідство скасують, а докази будуть вивчати прямо в суді?

П'ятниця, 9 липня 2010, 13:05

Адміністрація президента має намір реформувати систему кримінальної юстиції, у результаті чого буде скасовано досудове слідство.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", за МВС і СБУ при цьому закріплять лише проведення оперативно-розшукової діяльності, а процес збору й дослідження доказів стане гласним і буде здійснюватися в суді.

Як сказав газеті заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов, Україна зобов'язалася перед ПАРЄ реформувати кримінальну юстицію. "У зв'язку з тим, що Україна буде головувати в ПАРЄ наступного року, ми постараємося виконати свої зобов'язання максимально швидко", - заявив він.

За інформацією видання, реформа кримінальної юстиції буде запускатися поступово. Першим кроком має стати законопроект про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу в частині ліквідації поняття "додаткове розслідування".

Портнов повідомив, що активна робота над пакетом документів, зокрема новим КПК і законом "Про прокуратуру", почнеться через місяць: будуть створені робочі групи в складі представників Ради Європи, Венеціанської комісії, прокуратури, Мінюсту й учених.

Портнов наголосив, що мета реформи - максимально наблизити систему кримінальної юстиції до європейської "без порушення позитивних традицій чинної в Україні системи, тобто пошук адекватного компромісу".

Передбачається, що з кримінального провадження виключать стадію досудового слідства, й залишиться дві стадії: негласна, у ході якої МВС, СБУ й податкова міліція проводять оперативно-розшукові заходи; і стадія судового слідства, яка починається з моменту присвоєння особі статусу підозрюваного.

Процес збору й дослідження доказів буде перенесений у залу суду й стане відкритим.

Роль прокуратури планується звести до двох функцій: нагляд над діяльністю правоохоронних органів і підтримка державного обвинувачення. Саме прокурор, на підставі зібраних МВС і СБУ даних, буде ухвалювати рішення щодо необхідності визначення статусу підозрюваного й переведення процесу у відкриту стадію.

"Це американська система, її розробляла ще Національна комісія зі зміцнення демократії й утвердження верховенства права при президенті Ющенку", - сказав член Вищої ради юстиції, заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев.

При цьому проект КПК, підготовлений тоді Мін'юстом, передбачав: вирішувати, чи мають дані, зібрані слідством, силу доказів, має не слідчий чи прокурор, як тепер, а суд.

Кудрявцев вважає, що реалізувати таку реформу буде складно психологічно, а в її результаті "можуть виникнути проблеми із системою оцінки доказів у кримінальній справі, а також складнощі у зв'язку з тим, що злочинця потрібно буде одразу допитувати безпосередньо в залі суду - не буде зрозуміло, наскільки людина щира".

БЮТівець Святослав Олійник бачить перевагу реформи в тому, що буде "мінімізована таємна стадія розслідування", не буде поняття "таємниця слідства".

А адвокат Валентина Теличенко передбачає проблеми для потерпілих від кримінальних злочинів, бо зараз злочини проти особи в МВС розслідують безкоштовно, а "інвестувати власні кошти у розслідування з перспективою повернення витраченого на підставі судового рішення багато з потерпілих не зможуть".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування