Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Раді готові підтримати ідею спецзасідання: "Проблема набирає загрозливого характеру"

Середа, 18 серпня 2010, 10:27

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ може підтримати ідею спецзасідання ВР щодо питань свободи слова в Україні.

Так вважає голова цієї ТСК Ірина Геращенко, повідомили "Телекритиці" у секретаріаті ТСК.

"Надто багато фактів, які свідчать про те, що проблема свободи слова набирає загрозливого характеру, в тому числі і для іміджу України", - сказала Геращенко.

"Влада не може закривати на це очі і зводити все до банальних заяв про вірність принципам свободи слова в той час, коли дії силовиків, моніторинги написаних наче під копірку новин свідчать про інше", - наголосила вона.

Геращенко припускає, що ситуація довкола ТРК "Чорноморська", "5 каналу" й ТВі, а також питання про спеціальне засідання може бути розглянуте 7 вересня, в перші дні роботи Верховної Ради.

Геращенко зазначає, що, результатом спеціального засідання має стати прийняття "медійних законів", які так довго відкладаються і на які "тривалий час очікує журналістська спільнота" - зокрема, це законопроект № 2763 "Про доступ до публічної інформації".

За словами депутатки, його ухвалення має значно полегшити спілкування журналістів із органами влади, оскільки скорочує терміни надання відповідей на інформаційні запити до 5 днів, а у надзвичайних ситуаціях - до 48 годин із моменту отримання запиту, та встановлює відповідальність за відмову чи зволікання з наданням інформації.

Також це стосується законопроектів № 6447 Арсенія Яценюка і № 6447-1 Олени Кондратюк, які розширюють поняття "цензура" та значно посилюють відповідальність за неї, встановлюють кримінальну відповідальність власників і менеджерів за тиск на журналістів.

На думку Геращенко, Верховна Рада має прийняти постанову про мораторій на перевірки в ЗМІ на час виборчої кампанії, аби у "податкових та інших структур не було спокуси таким чином приборкувати нелояльні і незалежні  ЗМІ".

Як відомо, депутат В'ячеслав Кириленко висунув ініціативу про проведення спеціального засідання Верховної Ради щодо питань свободи слова в Україні.

За його словами, на засідання мають бути запрошені представники опозиційних сил, а також міжнародних громадських організацій, які займаються проблемами свободи слова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:52
Очільник МЗС Британії проти того, щоб "солдати НАТО вбивали російських військових"
16:43
Після тренінгу з такмеду опинився в епіцентрі обстрілу: як поранений одесит допомагав постраждалим
16:30
Google оголошує про другий етап Фонду підтримки українських стартапів на $10 мільйонів
16:27
РосЗМІ: В Україні ліквідували російського спецназівця, який вбивав мирних ще у Чечні
16:07
ФОТОЛьвів'янка намагалася вивезти скрипку Страдіварі до Польщі
15:50
колонкаДжонатан Літтель про те, кого можна вважати українськими письменниками
15:41
фотоУ Берліні палає цех металообробного підприємства, містян попередили про токсичний дим
15:30
Донеччина під вогнем окупантів: росіяни вбили 3 та поранили 5 мирних жителів
15:22
відео, фотоМати топ-посадовця СБУ придбала елітну нерухомість, у спецслужбі кажуть: заощадила
15:18
"Хартія" прибула на посилення в район Очеретиного 
Усі новини...
Реклама: