Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МакКейн і Олбрайт розкритикували правила гри від Януковича

Середа, 18 серпня 2010, 20:21

Нова редакція закону про вибори обмежує право участі політичних партій у виборах.

Про це йдеться в меморандумі, підготовленому Міжнародним республіканським інститутом та Національним демократичним інститутом (обидва - США).

"Закон містить численні технічні помилки та плутанину процедур", - зазначається в документі.

Зокрема, експерти розкретикували норму закону, яка дозволяє партіям брати участь у виборах лише за умови, що партійні осередки зареєстровані за рік до виборів.

Це "обмежує виборчі можливості новостворених партій, в тому числі тих, які зараз представлені в парламенті, створюючи очевидні переваги діючим партіям", йдеться в заяві.

"Обмеження для нових партій і незалежних кандидатів є необгрунтованим у світлі принципів, встановлених українським законодавством, а також
міжнародними зобов'язаннями, які Україна на себе взяла", - зазначається в меморандумі.

Інститути підкреслюють, що ключові зміни до закону про вибори були внесені за 100 днів до виборів, хоча за принципами Венеціанської комісії зміни в законодавство про вибори можна вносити протягом року до виборів.

Американці вважають, що призначення членів територіальних виборчих комісій лише тими політсилами, що представлені в парламенті, може призвести до національних політичних конфліктів і суперечок в ТВК.

На їх думку, це також може "призвести до втрати довіри до ТВК місцевих учасників виборчого процесу".

Також в меморандумі наводиться таблиця, яка показує, що партії Тігіпка, Кириленка, Яценюка і Гриценка опинилися в невигідному становищі. 

 

 
Крім того, в документі зазначається, що вимога закону щодо висунення в мери лише від партій підриває "основи численних успішно самостійно обраних мерів, змусивши їх замість цього на союз з партіями".

"Ймовірно, збільшиться залежність місцевих еліт від традиційних політичних партій. Ефект буде обмежувати вибір виборців і право окремих громадян, що прагнуть бути обраними на державні посади", - йдеться в заяві.

Як відомо, головою ради директорів Міжнародного республіканського інституту є сенатор, екс-кандидат в президенти США Джон МакКейн, а головою ради директорів Національного демократичного інституту - колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування