Медведько понизив Голомшу. Щоткін "завис у повітрі"

Вівторок, 3 серпня 2010, 09:31

У Генпрокуратурі тривають кадрові перестановки, Микола Голомша переведений з посади заступника генпрокурора на іншу, зі зниженням.

Як пише газета "Комерсант-Україна", наказом генерального прокурора Олександра Медведька від 22 липня він призначений військовим прокурором Центрального регіону.

Зараз Голомша перебуває у відпустці до 6 вересня. Подзвонивши на мобільний телефон колишньому заступнику генпрокурора, кореспондент почула рінгбектон: "Це військова прокуратура. Говоріть! Ви що, бавитеся?".

Пояснити причини переведення на посаду зі зниженням Голомша не захотів. "Я зараз у відпустці, сиджу на березі в оточенні друзів, мені незручно говорити", - сказав він.

Голомша працював заступником генпрокурора з листопада 2003 року. В 2007-му під його нагляд було віддано Головне слідче управління, а також розслідування трьох резонансних справ: про отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка, замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе й загибель лідера Народного руху України В'ячеслава Чорновола.

Останнім часом Голомша курирував у ГПУ діяльність Головного управління військових прокуратур, Головного управління забезпечення діяльності органів прокуратури, управління розгляду звернень і прийому громадян, а також відділу фінансування й бухгалтерського обліку.

Новий куратор у цих управлінь не з'явився - отже, посада заступника генпрокурора залишається вакантною.

За інформацією видання, ним може стати перший заступник прокурора Донецької області Наталя Марчук. Втім, у понеділок вона зазначила, що не розмовляла з генпрокурором на цю тему.

"У мене плани працювати там, куди мене призначив генпрокурор, - на те в мене й погони, щоб я виконувала всі вказівки генерального прокурора. У Донецькій області я працюю давно, люблю область, мені подобається тут працювати", - сказала вона.

Співрозмовник газети, знайомий із причинами кадрових перестановок у ГПУ, розповів, що переведення Голомші на іншу посаду є однією з домовленостей президента Віктора Януковича й генпрокурора.

"Це реалізація програми відновлення Генпрокуратури. У списку троє: Корнякова, Голомша й Щоткін - на цьому реформування Генпрокуратури закінчиться. Але за Щоткіна перед президентом дуже просить Медведько, тому його звільнення зависло в повітрі", - заявив він.

Щоткін є заступником генпрокурора з листопада 2005 року й протягом останнього року курирував у ГПУ слідство, у тому числі розслідування резонансних кримінальних справ.

У липні в ГПУ провели реорганізацію, виділили Головне управління з розслідування особливо важливих справ, яке зараз перебуває під наглядом заступника генпрокурора Рената Кузьміна. У віданні Щоткіна залишилося Головне слідче управління.

"Поки, слава богу, інших змін немає", - сказав Щоткін. При цьому він відмовився коментувати перспективи подальших кадрових перестановок у ГПУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування