Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-суддя КС: "Склад суду хочуть змінити під певну політситуацію

Середа, 15 вересня 2010, 11:41


Ярослава Мачужак подала у відставку з посади судді Конституційного Суду через позицію деяких високопоставлених осіб.

Про це вона сказала в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", коментуючи відставку трьох суддів КС - крім неї, Івана Домбровського та Анатолія Дідківського, яку прийняли минулого тижня.

"Усе почалося з того, що в КС надійшло подання 68 народних депутатів, які попросили дати офіційне тлумачення ст. 83 Конституції щодо порядку формування коаліції і можливості окремих народних депутатів брати участь у її створенні", - зазначила Мачужак.

"У нас тоді виникла суперечка - відкривати провадження за цим поданню чи ні, оскільки у 2008 році суд уже давав тлумачення з цього приводу. Зміни до закону про регламент Верховної Ради, які депутати внесли в 2010 році, суперечили нашому тлумаченню ст. 83 Конституції", - пояснила вона.

"Рішення, яке КС прийняв за поданням 68 депутатів на початку травня, також відрізнялося від попередньої позиції КС, але влаштовувало правлячу більшість, оскільки дозволяло депутатам на індивідуальній основі входити в коаліцію", - додала екс-суддя КС.

Мачужак зазначила, що хоч вона й не брала участі у розгляді цієї справи, її позиція була така: "у нас уже є рішення у цьому питанні, краще нам цю справу припинити й не переглядати свої правові позиції".

"Суддя Домбровський написав особливу думку, суддя Дідківський не був присутній при винесенні рішення. А через тиждень після рішення КС, яке влаштувало більшість, Верховна Рада внесла зміни у власну постанову 2006 року про переведення суддів Домбровського, Дідківського й мене з Верховного суду в Конституційний, відправивши нас у відставку з посад суддів Верховного суду", - сказала вона.

"Після цього колишній голова КС Андрій Стрижак зайняв певну позицію, у зв'язку з якою ми фактично не могли виконувати повноваження суддів КС. Нам також сказали, що інші високопоставлені особи теж вважають, що ми не можемо виконувати свої повноваження", - заявила Мачужак.

Коментуючи звільнення з КС також судді В'ячеслава Джуня, вона пояснила: "Хтось виявив помилку в процедурі призначення його на посаду судді КС. Нібито при голосуванні за його обрання на з'їзді суддів неправильно були підраховані голоси".

А на версію, що серед мотивів її звільнення із КС була матеріальна зацікавленість, бо після звільнення з суду на суддю чекає компенсація близько 1 млн грн, Мачужак завила: "Компенсація передбачена законом, але її сума далека від "цифри з шістьма нулями". Судді кров'ю та потом не менше 20 років заробляють таку відставку".

"Але ви ж бачите, що діється з Конституційним Судом. Складається враження, що певні політичні сили хочуть змінити склад суду під певну політичну ситуацію", - сказала Мачужак.

"Повторюються події 2007 року, коли президент і Верховна рада звільняли суддів КС, виходячи переважно з політичних спонук. Хоча підстави для звільнення суддів чітко прописані в Конституції", - додала вона.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
Попри зв'язки з Кремлем, Червоний Хрест вирішив не призупиняти діяльність російського відділення організації
23:46
Україна та США провели треті переговори про безпекову угоду
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
23:07
відеоЗеленський: Важливо, щоб була чітка комунікація з рідними полонених
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
22:29
фото, оновленоУ Києві невідомі представилися "від Карася" і погрожували військовому Сергію Гнезділову. Карась каже про ненависть в його бік
22:22
фотоУдар по Одесі: росіяни застосували балістичну ракету, попередньо, з касетним боєприпасом
21:59
Федерація боксу України привітала з днем народження замовника вбивства Гандзюк
Усі новини...