Журналісти поставили оцінку свободі слова

Четвер, 16 вересня 2010, 18:39
Журналісти оцінюють реальний стан свободи слова в Україні на 4,3 бала за десятибальною шкалою.

Такі результати експертного опитування журналістів, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілько Кучеріва, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

Це значно гірша оцінка, ніж у березні 2005 року (7 балів), але краща, ніж у березні 2004 року (2,4 бали).

Опитані журналісти солідарні в тому, що, хоча формально цензури немає, реально вона існує.

Головну відповідальність за цензуру вони покладають, в першу чергу, на власників ЗМІ (23 з 29 журналістів).

Далі за ступенем "провини" слідують: менеджмент ЗМІ та самоцензура (по 15 журналістів), президент Янукович і його адміністрація (14), місцеві органи влади (12), політичні сили у складі коаліції (11), уряд і підлеглі йому структури - податкова інспекція, МВС (9), СБУ (8 журналістів).

У різних складових свободи слова за п'ятибальною шкалою задовільну "трієчку" отримали тільки "законодавче забезпечення свободи слова і незалежності медіа" і "запит в суспільстві на вільні незалежні ЗМІ".

Решта складових свободи ЗМІ журналісти оцінили незадовільно, а це: дотримання журналістами професійних стандартів (2,6), відсутність репресій і фізичного насильства щодо журналістів (2,5), відсутність використання кримінальних методів - вбивство, зникнення журналістів - для контролю над ЗМІ ( 2,5).

Ще менше набрали: відсутність перешкод у здійсненні журналістської діяльності (2,4); відсутність цензури, ефективність громадських організацій журналістів, економічна самодостатність медіа (по 2,3).

Експертне опитування журналістів був проведений фондом у період з 8 по 15 вересня 2010 року. У ході дослідження було опитано 29 журналістів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News